Ženstvenost iz ugla FKT

Ne smeta mi život u muškom svijetu, sve dok mogu biti žena u njemu.” Marilyn MonroeU ovom broju časopisa, mi smo odlučili pisati o ŽENSTVENOSTI. Ali, ne onako kako to pišu brojni modni magazini, neki mediji i slično. Nećemo preuveličavati tu riječ, nećemo o njoj pisati imperativno, nećemo vam govoriti šta da nosite ili kako. Pisat’ ćemo o ženstvenosti mladih djevojaka, modernih, urbanih osoba koje imaju neki cilj. Pisati ćemo vam kako biti moderne, u pokretu, a u isto vrijeme i ‘ženstvene’.

Pojam ženstvenosti se danas poprilično izmjenio u odnosu na vrijeme kada su naše mame i bake bile djevojke. Glavni adut je postalo tijelo. Odjeća je sve otvorenija, kraća, uža i postaje sve vulgarnija. Često se zapitamo gdje je nestao onaj pojam ‘ženstvenosti’ iz nekih prošlih, davnih vremena kada je Žena zaista mogla biti Žena, u punom smislu te riječi. Pametna i uspješna mlada osoba kao da ne postoji ukoliko je ne vidite na stranicama modnih magazina odjevenu u najoskudnije stvari, sa enormno visokim potpeticama… Čemu sve to, čemu pretvoriti ideal ženstvenosti u nešto nemoguće.

Želimo da naša poruka ženama bude: Svaka žena, majka, susjeda, čak i ona djevojka koju vidite da trči svako jutro pokušavajući izgledati kao manekenka s naslovnica i izgubiti zamišljeni višak kilograma je ženstvena na svoj način. Svaka od njih, svaka od nas, ima svoj pečat, svoj način da svijetu pokaže nježnu stranu i ljepotu koja dolazi iznutra. Ne, nije još jedna floskula, potrošena izreka i način da se utješi… Ljepota zaista dolazi iznutra, a ženstvenost je samo način da se pokaže. Biti ženstvena ne znači biti uvijek obučena kao djevojke s modne piste, biti našminkana kao glumica ili imati savršenu frizuru. Biti ženstvena znači biti sretna i zadovoljna u svojoj koži. Biti ženstvena znači znati prikazati najbolje od sebe, sijati i biti zadovoljna sobom baš onakvom kakva jesi. Ženstvenost se krije u pogledu zaljubljene djevojke, krije se u osmijehu sretne djevojke, u zagrljaju osobe koja je tužna i pokretu osobe koja je preživjela teške trenutke. Ženstvenost se krije u svakoj od nas i ne treba je puno tražiti, ona je tu prisutna svakog trenutka. Ženstvenost ne treba da gledamo kao nametnuti pojam modnih dizajnera koji pokušavaju da nas ubijede da je pojam ženstvenosti što manji konfekcijski broj, dječački izgled i odjeća koja pokazuje možda i više nego sto bi trebala. Ženstvenost je biti žena kao što su bile naše majke, njihove majke, ženstvenost je biti sretna u haljini, u hlačama, u svemu sto želite da nosite.
Ženstvenost je znati nositi se sa svojim problemima i ne morati ovisi od muškaraca. Ženstvenost je biti sretana u bilo kojoj odjeći i ne stidjeti se nositi ju. ŽENSTVENOST je karakteristika svake Žene ma kakvom je drugi smatrali.

Sanela Briga  i Dina Branković
AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS