Zdravo odrastanje za svu djecu našeg Kantona

"Zdravo odrastanje" naziv je inovativnog programa namijenjenog djevojčicama i dječacima predškolskih ustanova sa ciljem njihovog osnaživanja i jačanja samopouzdanja kako bi u budućnosti mogli donositi adekvatne odluke i zaštititi svoje tijelo i zdravlje, a koji je razvila ekspertna grupa iz oblasti obrazovanja i zdravlja uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS i JU "Djeca Sarajeva”.

Prema riječima ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Anisa Krivića, ove godine kreiran je priručnik „Zdravo odrastanje" koji predstavlja praktično pomagalo odgajateljima u predškolskim ustanovama za provođenje navedenom programa. Kako je kazao ministar Krivić Priručnik ima šest modula koji su međusobno povezani i imaju za cilj jačanje emocionalne inteligencije i sposobnosti za zdrav razvoj i uspostavljanje odnosa tokom života, razvijaju sposobnost empatije kod djece te doprinose razumijevanju koncepta pristanka, ravnopravnosti, prava i poštivanja svojih i tuđih granica", kazao je Krivić i dodao da naša djeca zaslužuju inovativne edukativne programe u odgojno obrazovnom procesu koji će doprinijeti kreiranju njihove zdravije i sretnije budućnosti.

Uz Priručnik, je pripremljena "Vrtićka kutija” sa različitim edukativnim sadržajem koji odgajateljicama olakšava realizaciju aktivnosti sa djecom. Na pilot radionici održanoj u oktobru, odgajateljice iz 14 sarajevskih vrtića, iskazale su svoje zadovoljstvo predstavljenim materijalom i interes da što prije započnu sa njegovom realizacijom među sarajevskim mališanima uzrasta od četiri (4) do šest (6) godina. Ministar Krivić ovom prilikom je naglasio da projekt doprinosi operacionalizaciji ishoda iz Zajedničke jezgre cjelovitih razvojnih programa za predškolski odgoj i obrazovanje u Bosni i Hercegovini.
AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS