Zdravi novinari šire dobre vibracije

Protekle srijede (23.01.2012.) u Sarajevu je održana prva dodjela nagrade Zdravi novinar/ka 2012. Nagrada je otišla u ruke redakciji emisije Dobre vibracije TVSA a uručila ju je izvršna direktorica Asocijacije Emina Osmanagić. Priznanje je u ime cijele redakcije primio novinar i voditelj Dobrih vibracija Ajdin Čolić.

U svom uvodnom govoru Osmanagić je kazala:" Javno progovoriti o seksu, pobačaju, HIV/AIDS-u u društvu kakvo je bosanskohercegovačko je istinski izazovan  posao . Jedan od većih izazova sa kojima smo se susretali u prošlosti jeste kako govoriti o tabu temi kao što je seks, ozbiljnim temama poput HIV/AIDS-a, trgovine ljudima. Znali smo da koliko god mi bili glasni i predani misiji Asocijacije da naše rijeći neće biti dovoljno prodorne bez vaše pomoći. Zaista smo sretni da već 11 godina vas imamo za saveznike, jer u današnjem svijetu informacija je moć. Informacije spašavaju živote, daju nadu, lijeće, unaprijeđuju. Iako ni sami niste toga svijesni vi ste naši vršnjački edukatori, naša edukativna sesija sa mladima, trening za pružatelje usluga, telal što po cijeloj Bosni i Hercegovini a i dalje  pronosi vijesti, najave i duboko smo vam zahvalni na tome."

Prilikom preuzimanja nagrade novinar i voditelj  TVSA Ajdin Čolić kazao je kako je svoj prvi prilog o Asocijaciji napravio još na samom početku njenog rada 2002. Stoga mu je bilo  posebno drago da baš on  bude taj koji u ime svojih kolega preuzima nagradu. „Dosta se govori o tome kako nevladine organizacije peru novac. Ono u što sam siguran jeste da je svaki Euro uložen u projekte Asocijacije XY je dobro uložen i opravdan novac.", rekao je Čolić.


Asocijacija XY ustanovila je priznanje Zdravi novinar/ka kako bi prije svega ukazala na pozitivne napore pojedinaca, redakcija i čitavih kolektiva medijskih kuća u oblasti zdravlja. Također, nagrada valorizira nastojanja da se objektivnim i profesionalnim medijskim izvještavanjem doprinese promociji zdravih stilova života, prevenciji nasilja, direktno utiče na podizanje javne svijesti među cjelokupnom populacijom, posebice među mladima. Edukacija kroz medijsko izvještavanje je način da se pravovremeno preveniraju nove infekcije, oboljenja, konflikti a ujedno jedan od kriterija za dodjeljivanje ove nagrade.  Ništa manje važan aspekt jeste njeno vrednovanje novinarskog rada u segmentu destigmatizacije i smanjivanja diskriminacije prema pripadnicima marginaliziranih grupa stanovništva te socijalno isključenim. Posvećenost medija u praćenju rada nevladinih organizacija i njihovih dostignuća te prijateljski pristup u izvještavanju o mladima je svakako bitan dio ovog priznanja.


Dodjeli nagrade kao i zahvalnica novinarima, redakcijama i medijskim kućama prisustvovali su novinari Dnevnog avaza, Oslobođenja, TV Hayat, ATV-a, Klixa, Radio Sarajeva itd.


AKTUELNO
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS