Zagovaranje kao imperativ

U utorak, 19.03.2013. u Almatiju, Kazahstan je započeo sastanak visokorangiranih vladinih dužnosnika i predstavnika organizacija civilnog društva pod nazivom „Joining forces, defining the future". Na ovom sastanku prisutni su bili predstavnici iz preko 10 zemalja Jugoistočne Evrope i Centralne Azije. Među učesnicima bili su predstavnici asocijacija članica IPPF-a iz Švedske, Kazahstana, Estonije, Albanije kao i predstavnici vlada iz Tadžikistana, Moldavije, Kirgistana itd. Gosti na ovom dvodnevnom sastanku bili su predstavnici organizacija kao što je UNFPA, GIZ, SDC, UNWomen, Eurasia Foundation of Central Asia itd. Jedna od organizacija učesnica bila je i Asocijacija XY zajedno sa predstavnicima ministarstava zdravlja iz oba entiteta gospodinom Goranom Čerkezom, pomoćnikom ministra zdravlja FBiH i gospođom Jasminkom Vučković, direktoricom odjeljenja primarne zdravstvene zaštite u vladi RS-a.

Svrha ovog sastanka jeste stvaranje prilike za predstavnike vlada, donatore, međunarodne organizacije  i organizacije civilnog društva da kroz interaktivan način razmjene  mišljenja. Ovo je također prilika za kreiranje zajedničkih strateških  koraka kako bi se potrebe žena, muškaraca, mladih iz Centralne Azije i Jugoistočne Evrope na najbolji način reflektirale u politikama i programima različitih nacionalnih vlada ali i u UN pregovorima na temu inkluzije i održivog razvoja.

Neki od ciljeva sastanka su davanje prilike donatorima u davanju konkretne podrške regionu, predstavljanje iskustva IPPF EN u jačanju odgovornosti organizacija civilnog društva.

U pozadini ovog važnog sastanka nalazi se finalna faza projekta Joining forces, defining the future kojeg podržava DFID/UKaid.

Na  samom početku sastanka izvršna direktorica IPPF EN, Vicky Claeys kazala je kako je ovaj sastanak iznimno važan kako bi se njegovi značajni rezultati mogli učiniti efektnijim, te kako bi region uključen u realizaciju ovog projekta mogao aktivno nastaviti raditi na unaprijeđenju polja seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava kroz dalje zagovaranje u nacionalnim institucijama vlasti.

U pripremi ovog sastanka u ponedjeljak, 18.03.2013. je održan i sastanak asocijacija članica IPPF EN uključenih u realizaciju gore pomenutog projekta. Teme koje su razmatrane na ovom sastanku su finalni izvještaji o realizaciji projekta, skora evaluacija projekta itd.

AKTUELNO
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS