XY u crvenoj boji povodom Svjetskog dana AIDS-a

Pod već poznatim globalnim motom "Cilj je nula”: nula smrtnih slučajeva od AIDS-a, nula novih slučajeva infekcije HIV-om, nula slučajeva diskriminacije, Asocijacija XY i APOHA (Asocijacija za podršku oboljelim od HIV/AIDS-) će 01.12.2014. tradicionalno obilježiti Svjetski dan AIDS-a brojnim aktivnostima u Sarajevu i Banja Luci.

Obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a zvanično će započeti u Sarajevu tačno u 13.00 sati ispred Katedrale (Trg fra Grge Martića), simboličnim puštanjem 266 balona, koji predstavljaju broj registrovanih osoba inficiranih HIV-om u BiH. Ulična akcija nastavit će se do 15.00 sati, a volonteri, vršnjački edukatori i uposlenici Asocijacije XY, Apohe i studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (BoHeMSA) dijeliti će građanima informativno-edukativni materijal i kondome prenoseći globalni slogan akcije „Cilj je nula". Uz navedeno, građani i prolaznici u Sarajevu će i ove godine imati mogućnost da javnosti, a posebno osobama koje žive s HIV-om, ostave afirmativne poruke koje će doprinijeti destigmatizaciji i smanjenju diskriminacije prema osobama koje žive s HIV-om u BiH, a ujedno i utjecati na svijest stanovništva BiH o važnosti prevencije i edukacije o HIV-u.

Istog dana, u večernjim satima nastavit će se obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a u Banja Luci u City Pub-u od 19.00 sati, sa ciljem razvijanja svijesti kod mladih o važnosti odgovornog odnosa prema zdravlju, destigmatizacije osoba koje žive sa HIV-om, promocije Savjetovališta XY u Banja Luci i uspostavljanja konstantnih promotivnih aktivnosti.

Pozivamo vas da nam se pridružite na akcijama koje organizujemo u Sarajevu i Banja Luci povodom obilježavanja 01.decembra.

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS