Uz voćne salate obilježen Svjetski dan zdravlja

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, koji se svake godine slavi 7. aprila utemeljenom od Svjetske zdravstvene organizacije 1948, Asocijacija XY je na Trgu djece Sarajeva organizovala uličnu akciju koja je trajala od 12,00 do 14,00 sati a kako bi se skrenula pažnja javnosti i podigla svijest građana o značaju ishrane i fizičke aktivnosti u prevenciji bolesti.

Tema ovogodišnje akcije je Prevencija dijabetesa, a kroz edukativne radionice „Uči gdje stigneš" koja predstavlja jedan vid javne učionice, vršnjački edukatori i volonteri Asocijacije XY su prenijeli svoje znanje o ovoj temi svim zainteresovanim građanima.

„Nastavni predmet „Zdravi životni stilovi" koji pohađaju osnovci u Kantonu Sarajevo i za čiju implementaciju se koristi istoimeni Vodič za učenike, u prva dva poglavlja govori o zdravoj ishrani kao osnovi za pravilan fizički i duhovni razvoj djece i fizičkim aktivnostima kao preduslovu za razvoj humanosti i sposobnosti, znanju i vještinama. Sve navedeno su uslovi za prevenciju bolesti a ishrana je osnovni preduslov za prevenciju dijabetesa. Još jedan cilj ovogodišnje akcije jeste staviti akcenat na mlade ljude koji se suočavaju sa dijabetesom zbog sveopćeg mišljenja da od dijebatesa obolijevaju samo stariji ljudi" saopćeno je iz Asocijacije XY.

Na Trgu djece Sarajeva je bio postavljen štand na kojem su mladi ljudi mogli da ispune aplikaciju i postanu članovi Budi muško kluba koji djeluje u okviru Asocijacije XY ili volonteri. Nakon podjele promotivnih materija, građani su uživali u voćnim salatama koje su pripremali volonteri Asocijacije XY kako bi vlastitim primjerom ukazali na značaj zdrave ishrane.

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS