SNOVI - kraljevska vrata u nesvjesno

Veliki dio naše podsvjesti čine upravo snovi „koje budni sanjamo", kao i oni koje sanjamo kada odemo na spavanje. Neki snovi su ugodni, neki su neutralni, dok nas neki mogu jako plašiti.  Ono što sanjamo uglavnom predstavlja neke naše „nedovršene poslove" na javi koji nam se onda u nekim oblicima, figurama, osjećanjima i  sl. pojavljuju u snovima.  Naučno je dokazano da svi sanjamo uvijek, ali je razlika da se neko više može sjetiti svojih snova. Oni su dio naše ličnosti, individualnosti i takvi su posebni za sve nas. Tako npr. ako tri osobe sanjaju jabuku, mačku, dijete itd. ovaj san neće imati isto značenje za svakog od njih.

Nekad jako bitne i snažne poruke možemo dobiti iz svojih snova, a mnogi  velikani su rješenja za svoje probleme dobijali baš u snovima (tada smo mirni i neopterečeni vanjskim svijetom i njegovim stalnim podražajima).

Snove uglavnom možemo podjeliti na ovaj način:

Lucidni snovi

Šta su lucidni snovi ili lucidno sanjanje? Lucidni snovi su snovi u kojima smo svjesni da sanjamo. Obično se dese kada tokom sna, zbog čudnih događaja u snu, postanemo svjesni da sanjamo. Većina ljudi koji se trude da pamte svoje snove su ovo nekad doživjeli. Moguće je da su se odmah poslije saznanja da sanjaju probudili ali moguće je da se ostane duže vremena u snu i da smo sasvim svjesni da sanjamo. Nekad u budnom stanju možemo uticati na lucidne snove da budu ugodni za nas.

Okrepljujući snovi

Nekad mogu imati negativan sadržaj, ali su dobrodošli da izbacimo neke negativne emocije koje dugo potiskujemo, a posebno prije donošenja neke važne životne odluke za nas.

Komenzacijski snovi

Ovi snovi otkrivaju našu tamnu stranu, tj. Sjenku naše ličnosti koju ne želimo sami da vidimo u budnom stanju. Što se više trudimo da potisnemo ovu sjenku u budnoma stanju ona će se više i jače pojavljivati u nekom snu. Međutim, ovi nam snovi također pomažu da izbalansiramo naše osobine (pozitivne i negativne) te da budu ventil za negativne emocije koje su dio nas, a ne dajemo im značaj u budnom stanju.

Ponavljajući snovi

Ova vrsta snova ima neku poruku koju stalno zanemarujemo. Ponavljanje snova skreće pažnju da u takvim snovima zapravo leži najbolji odgovor ili rješenje nekog našeg unutrašnjeg konflikta ili borbe.

Paranormalni snovi

Ova vrsta snova predstavlja snove sa predskazanjem, telepatskog tipa itd. Ovi snovi nam mogu donjeti neka rješenja ili upozorenja već unaprijed. Međutim, treba biti jako obazriv u njihovom tumačanju (kao i sa drugim snovima, tako i sa ovom vrstom mi dobijamo poruke koje nisu bukvalne ali mogu pomoći u davanju rješenja, odgovora i sl.)

Noćne more (košmari)

Noćne more sugerišu na potrebu da se pozabavimo nečim što u nama izaziva strah. One također mogu biti način da se oslobodimo tih strahova, ovisno o tome kako ćemo reagovati na san.

Ako imam užasnu noćnu moru, i pokušamo je zaboraviti čim se probudimo, velike su šanse da će se ona opet ponoviti. Noćne more uglavnom nastaju iz prošlih događaja, što znači da one nisu znakovi da će nam se nešto loše desiti u budućnosti.

Noćne more i postoje da bi nas uzdrmale, da bi nas natjerale da se suočimo sa strahom u njegovom korijenu, da bi se obračunali sa tjeskobom, ili da jednostavno potražimo pomoć, ukoliko sami ne možemo riješiti problem.

One predstavaljaju prirodnu reakciju na strah i tjeskobu. Noćne more su poziv na akciju. Zapitajte se: ‘Čega se bojim’, ‘Šta ovaj san govori o meni u ovom trenutku’ ‘Šta mogu učiniti kako bi saznao/la više o strahu koji mi ova noćna mora otkriva?’”

Bez obzira koju vrstu snova najčešće sanjamo, moramo biti svjesni da je cilj svih snova da nam pomogne da se bolje suočimo sa stvarnošću, da se probudimo svjesniji, bolji i mudriji!

Dipl. psih. Zvjezdana Jakić
AKTUELNO
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS