SMIJEH - druga najbolja stvar koju možeš uraditi sa svojim usnama

Svi mi dobro znamo šta je smijeh, ali čemu on?

Smijeh je odraz našeg raspoloženja, oblik ponašanja, i instinktivna aktivnost.

Ko se smije, zlo ne misli!

Smijeh otkriva mnoge osobine čovjeka. Strast, nada, ljubaznost, velikodušnost, nesebičnost, plemenitost, saosjećanje, pristojnost, radost, zadovoljstvo, optimizam i darežljivost  su sve dobre osobine.

U našoj je prirodi da se smijemo, u prosjeku beba se za samo jedan dan nasmije preko 200 puta. Za odrastle ljude taj se broj strašno smanjuje.

Zato nije ni čudo da većina odraslih ljudi pati od raznih depresija, usamljenosti. Jer smijeh odnosi te probleme, i takođe razvija vještine za upravljanje emocijama, upravljanje stresom, pa čak i vještine komunikacije.

Ponekad nije primjereno da se smijemo na glas, ali se zato uvijek možemo smijati u sebi (npr. u školi).

Volim ljude koji imaju humora, uz njih se uvijek bolje osjećam.

Za osobe koje znaju nasmijati druge, koje imaju smisla za humor obično važi da su inteligentniji, hrabriji, zadovoljniji i stabilniji. Humor nam daje drugu perspektivu na naše probleme, koja je otvorenija ka pronalaženju rješenja.

Mi smo poznati?

Da. Narod BiH je poznat po humoru i naravno, po dobroj hrani. I mi dobro znamo šta je to zarazan smijeh. :)

Mark Twain - Ja sam zahvalan za smijeh osim kada mi mlijeko počne ići na nos.

Besplatan je, dostupan svima, uvijek i svugdje!

Koristite svaku priliku za smijeh, jer je to najjeftiniji lijek.

 Smijanje izlučuje hormone koji nas čuvaju od štetnih uticaja okoline.Jača naš imuni sistem, pa ako dođemo u dodir sa virusima , bakterijama, ili  klimatskim neprilikama možemo se lakše od njih odbraniti prirodno jer smo otporniji.

 Smijeh je obično izazvan nekim zabavnim stvarima, ali ne ograničava se na tome. Smijeh takođe izmamljuje i neke svakodnevne stvari. Smijemo se kad smo sretni, ali se možemo smijati da bismo bili sretni.

Osobe koje se bore sa nekom bolešću ili imaju nekih poteškoća u životu, obično se mnogo brže oporave ako taj period prođu u smijehu, jer je smijeh najbolje sredstvo protiv problema. Smijeh opušta mišiće, potiče proizvodnju odbrambenih tvari u organizmu poboljšava cirkulaciju, smanjuje krvni pritisak i odlična je vježba za srce. Takođe smijeh ublažava bronhitis i astmu, povećava kapacitet pluća i nivo kiseonika u krvi.

Hajde da se smijemo dok nas stomak ne zaboli.

Tokom smijanja su aktivne brojne mišićne skupine: dijafragma, trbušni, međurebarni,pomoćni disajni, mišići lica, a povremeno i mišići nogu ruku i leđa. Smijeh stimuliše srce i cirkulaciju krvi i daje isti rezultat kao i standardne aerobne vježbe. Jedna minuta smijanja je jednaka deset minuta vožnje na biciklu.

Jeste li ikada vidjeli nasmijano lice koje je ružno?

Osim što smijeh lice cini ljepšim od ozbiljnog ili namrštenog, takođe je i sredstvo protiv starenja, njeguje kožu i daje joj sjaj. 

Smijeh se od 1986. u nekim bolnicama koristi kao terapija a najbolji primjer za ovo je i film "Patch Adams” kojeg svakako trebate pogledati. AKTUELNO
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS