Saopćenje za medije: Osam osnovnih škola i preko dvije hiljade mladih učestvovalo u kampanji prevencije nasilja

„Svaki pojedinac i pojedinka mogu dati svoj doprinos u prevenciji nasilja i tako svijet učiniti ljepšim mjestom za život", bila je poruka kampanje podizanja svijesti o prevenciji nasilja nad djecom, koju je u okviru projekta „Aktivizmom mladih protiv nasilja u Općini Novo Sarajevo" implementirala Asocijacija XY u partnerstvu sa Vijećem mladih Općine Novo Sarajevo u osnovnim školama sa ovog područja.  Paralelno sa ovom  kampanjom,  u okviru projekta, trideset mladih ljudi iz pet nevladinih organizacija učestvovalo je i u implementaciji vršnjačke edukacije u školama, u koju su bili uključeni i učenici i učenice, koji su tokom implementacije prezentacija identifikovani  kao osobe zainteresovane za učešće u programu volonterske obuke u trajanju od tri mjeseca. Njihova prva volonterska aktivnost bila je učešće u akciji.

Prema riječima koordinatorice projekata Asocijacije XY, Dajane Cvjetković kampanja je simbolično započela na Međunarodni dan tolerancije koji se u cijelom svijetu obilježava 16. novembra.

„Kampanja je trajala cijelu treću sedmicu mjeseca novembra koja je protekla u znaku tolerancije i prevencije nasilja nad najmlađima, s obzirom da se  19. novembar obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad djecom. Osam osnovnih škola i preko dvije hiljade mladih osoba učestvovalo je u kampanji prevencije nasilja u Općini Novo Sarajevo putem društvene mreže facebook ali i školskih aktivnosti" pojasnila je Cvjetković.

„Nasilje među vršnjacima i kako ga prevenirati" naziv je okruglog stola koji je krunisao navedenu kampanju u okviru projekta „Aktivizmom mladih protiv nasilja u Općini Novo Sarajevo", a bio je organizovan u OŠ Velešićki heroji. Okruglom stolu su pored  stručnog i osposobljenog kadra prisustvovali i predstavnici/ce  Vijeća roditelja ove škole, koji su aktivno participirali u diskusiji.

„Posebna vrijednost događaja bila je poticanje direktnog, konstruktivnog dijaloga između učenika i učenica sa roditeljima, osobljem škole i volonterima Asocijacije XY o mogućnostima prevencije nasilja u budućim zajedničkim aktivnostima. Roditelji su iskazali potrebu za edukacijom o prevenciji cyber nasilja i upotrebe interneta, a mladi želju za aktivnijim učešćem u projektima škole i nevladinog sektora. Generalni zaključak okruglog stola bio je, da roditelji zanemaruju ulogu društvenih mreža u životu djece i cyber nasilje kao jedan od najprisutnijih oblika nasilja" navodi Cvjetković.

Na tom fonu, Vijeće mladih Općine Novo Sarajevo i Asocijacija XY su organizovali online nagradnu kampanju prevencije nasilja koja je trajala do kraja novembra, kada je kao nagradu za učešće u kampanji izvučeno ime učenice koja je osvojila  fotoaparat.

„Tokom akcije u školi, volonteri učesnici projekta su informisali osnovce o načinu participacije u online akciji prevencije nasilja, te su podijelili primjere preventivnih poruka na šarenim papirima koje su učenici trebali uslikati na najzanimljiviji način i postaviti u komentar posta facebook stranice Vijeća mladih Općine Novo Sarajevo. Ovog puta vrijedna nagrada otišla je u ruke učenice iz OŠ „Čengić Vila" kazala je Cvjetković.


Foto- aparat dobila učenica iz  OŠ „Čengić Vila 1"

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad djecom obilježava se 19. novembra svake godine. Taj simbolični datum bio je povod da  Asocijacija XY i Vijeće mladih Općine Novo Sarajevo organizuju sedmodnevnu kampanju u 7 osnovnih škola Općine Novo Sarajevo u okviru projekta "Aktivizmom mladih protiv nasilja u Općini Novo Sarajevo", kada su pozvali sve osnovce sa područja Općine  da se uključe  i osvoje nagradu! Zadatak učesnika bio je da uslikaju sa porukom protiv nasilja i da sliku objave u komentarima na facebook stranici Vijeća mladih Općine Novo Sarajevo. Nagrada za sretnu dobitnicu, učenicu OŠ „Čengić Vila 1" bila je foto-aparat.

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS