Reaguj ljudski!

CARE International Balkans, Asocijacija XY i partnerske organizacije sa projekta "Inicijativa mladića – promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa”, podržanog od Vlade Švicarske, Austrijske razvojne agencije, OAK Fondacije i CARE Njemačka-Luksemburg, pokreće novu i inovativnu kampanju prevencije nasilja pod nazivom „Reaguj ljudski!".

Reaguj ljudski: 

…progovori

…podrži žrtvu

…ustani

…traži pomoć

...odvrati nasilnika

Putem inovativnih intervencija koje će Asocijacija XY sprovoditi u okviru kampanje, želimo podići svijest mladih o nasilju te ih osnažiti i motivirati da aktivno doprinesu prevenciji nasilja. U posebnom fokusu kampanje su svjedoci nasilja, mladi ljudi koji vide nasilje ali se ne odlučuju da ga zaustave ili prijave. Šutnja o nasilju predstavlja odobravanje nasilja, što nas u tom slučaju postavlja u poziciju saveznika nasilja.

Danas, 02.10.2015. godine, simbolično vezano za Međunarodni dan nenasilja. Kampanju otvaramo aktivnostima koje organiziramo u Saradnji sa JU 5. Gimnazija Sarajevo, a u čijim se prostorijama održava Kick off aktivnost, nakon koje će uslijediti različite inicijative i zanimljive radionice, promotivne intervencije a sve u cilju podizanja javne svijesti o problemu nasilja i novom pristupu u njegovoj prevenciji. 

Želimo pozvati i ohrabriti sve mlade da preuzmu inicijativu, da ustanu, glasno i jasno kažu „Ne nasilju!". Želimo grad, državu i svijet bez nasilja. Ovo je korak bliže tom cilju.

Nasilje se hrani neznanjem ali i neodlučnošću sudionika da mu se adekvatno suprotstave. Nasilje nije problem žrtve i nasilnika, već svakih koji svjedoče ili mogu uraditi nešto kako bi ga spriječili.

Ustani, reci, uradi nešto da spriječiš nasilje!

Ciljna grupa kampanje su mladi ljudi, mladići i djevojke uzrasta od 14 do 19 godina.


AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS