Promovisan priručnik za prevenciju nasilja Zdravi životni stilovi i odnosi među adolescentima

Sa promocijeU Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo danas je promovisan priručnik „Zdravi životni stilovi i odnosi među adolescentima", koji je kreiran u okviru projekta „Aktivizmom mladih protiv nasilja u Općini Novo Sarajevo", a kojeg su implementirali  Asocijacija XY i Vijeće mladih Općine Novo Sarajevo. Kako navodi projektna koordinatorica Dajana Cvjetković priručnik predstavlja zbir odgovora, prijedloga i mogućnosti kako djelovati u oblasti prevencije nasilja među adolescentima.

„Priručnik je nastao u vrijeme kada je vršnjačko nasilje jedna od najvažnijih tema društva, kada nedostaje alata koji bi pomogli u edukaciji adolescenata i kada roditelji, nastavnici, vladin i nevladin sektor vapi za sveobuhvatnim odgovorom na prevenciju nasilja. Svakodnevno smo svjedoci ubrzanog razvoja ekspresije različitih oblika nasilja koji destruktivno utiču na razvoj ličnosti. Sve je to bila inspiracija za kreiranje priručnika za prevenciju nasilja prilagođenim specifičnim potrebama mladih koji trebaju preventivno djelovati i smanjiti stopu nasilja među vršnjacima", pojasnila je Cvjetković.

Asocijacija XY je od 2006. godine u svoj program rada uvrstila i preventivne programe u polju prevencije nasilja gdje je ostvarila zavidne rezultate implementirajući programe za muškarce, programe za žene, kombinovane programe, edukacije vršnjaka, nastavnog osoblja, ali i predstavnike i predstavnice ministrastava obrazovanja.

„Navedeno iskustvo je bilo polazna osnova za kreiranje priručnika. Vijeće mladih je doprinijelo u dijelu priručnika koji se odnosi na rad sa mladima u zajednici i važnosti volonterizma za društvene promjene. Priručnik doprinosi promociji aktivizma mladih u oblasti i prevencije maloljetničkog nasilja, delikvencije i promocije zdravih stilova života u lokalnoj zajednici, što je i sveukupni cilj projekta", zaključuje Cvjetković.

Predsjednica Vijeća mladih Općine Novo Sarajevo i jedna od autorica Mirela Geko kaže da je priručnik namijenjen svim osobama i organizacijama koje se bave omladinskim radom i žele da aktiviraju mlade osobe.

„Meni je zaista izrazito zadovoljstvo da sam jedna od autorica ovog priručnika i smatram da će biti od velike koristi mladim osobama i omladinskim organizacijama. Ono po čemu je specifičan ovaj priručnik jeste da su na njegovoj izradi radile zaista stručne osobe koje znaju situaciju na "terenu". Važno je da imamo priručnik koji je prilagođen i pojedincima i organizacijama, a mislim da je ovaj priručnik baš to. Jednostavan, a jako koristan", zaključila je Geko.

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS