Profesorica historije u Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Nedžarići, Senija Okić: Kada koristim audio deskripciju - meni je to kao da vidim!

U okviru projekta „Pozorište bez prepreka", u Kamernom teatru 55 proteklog vikenda prikazane su dvije od ukupno 15 predstava koje su prilagođene slijepim i slabovidnim osobama. „Pozorište bez prepreka" naziv je projekta koji Asocijacija XY sprovodi u partnerstvu sa Općinom Centar, udruženjem „Novis" i Kamernim teatrom 55, i koji doprinosi stvaranju ambijenta za siguran, zdrav i kreativan život sa visokim stepenom socijalne inkluzije slijepih i slabovidnih stanovnika na području Općine Centar.

Prema riječima profesorice historije u Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Nedžarići Senije Okić, doživljaj tokom ove dvije predstave za nju je jedinstven.

„Osoba sam koja voli doći u pozorište i dolazim od djetinjstva. Kada uporedim moje ranije dolaske sa ovim večerašnjim mogu reći da se osjećam mnogo komotnijom, ne moram gurkati osobu koja je sa mnom da mi govori šta se dešava na sceni. Imam slušalice i slušam glumce koji opisuju scenu", kazala je Okić.

„Večeras, nakon predstave „Umri muški" ponijela sam jako lijepe utiske. Neuporediv je osjećaj doći na predstavu sa audio deskripcijom i bez nje. Imam osjećaj kao da mi se jednim dijelom vid vraća. Kada čujem zvučni semafor, kada nađem taktilnu stazu i koristim audio deskripciju- meni je to kao da vidim".

Kamerni teatar 55 je pozorište koje je u okviru ovog Projekta osposobljeno da primjenjuje audio deskripciju tokom pozorišnih predstava. Na ovaj način se obezbjeđuje ravnopravno učešće slijepih i slabovidnih osoba tokom izvođenja predstave.

Predstave koje su prilagođene potrebama slijepih i slabovidnih osoba, i koje će biti dio redovnog repertoara Kamernog teatra 55 su: "Hadersfild”, "Ljupaf”, "Teferič”, "Zatvorenica”, "Demoni”, "Tri sestre”, "Helem Nejse”, "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce”, "Helverova noć”, "Umri muški”, "Žaba”, "Kad bi naglas govorili”, "Knjiga mojih života”, "Radnja na uglu” i "Naš razred”.

Projekat „Pozorište bez prepreka" se realizuje u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu- ReLOaD, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS