Predstavnici religijskih zajednica kreiraju program prevencije za smanjenje nasilja u lokalnoj zajednici

"Razvoj sveobuhvatnog programa prevencije nasilja: Trening za članove ekspertnih grupa" naziv je radionice koja je održana u protekla dva dana u Sanskom Mostu, a na kojoj su učešće uzeli religijski lideri i predstavnici vjerskih zajednica iz lokalne zajednice sa ciljem prevencije i sprječavanja nasilja u našem društvu. Radionica je održana u organizaciji Asocijacije XY i Centra za izgradnju mira Sanski Most, a u okviru UN Women projekta „Uključenost zajednica u smanjenje i eliminaciju nasilja nad ženama i djevojčicama, koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.”

Prema riječima lidera programske oblasti Zdravlje i zdravi životni stilovi Asocijacije XY Feđe Mehmedovića, tokom 2017. godine uspostavljena je saradnja sa organizacijom Centar za izgradnju mira Sanski Most kada je dogovoreno je da se sprovede istraživanje kojim će se ispitati zainteresiranost religijskih zajednica za korištenje jednog od najsveobuhvatnijeg programa prevencije nasilja i promocije zdravlja, a koji je Asocijacija XY mogla da ponudi.

"Danas, tri godine nakon inicijalnog istraživanja, završili smo prvu obuku koja priprema predstavnike religijskih zajednica da kreiraju program koji će predstavljati značajan obrazovni iskorak, ne samo za religijske zajednice već i za obrazovne institucije koje učestvuju u ovom procesu. Posebno je važno naglasiti da program koji razvijamo ne postoji na prostoru Europe i da će Sanski Most odnosno Bosna i Hercegovina, po završetku ovog procesa, biti svjetski lider u provedbi programa prevencije kroz direktno učešće religijskih zajednica koje kreiraju ovaj program i koje će provoditi ovaj program”, kazao je Mehmedović.

Prema mišljenju imama Čaršijske džamije i koordinatora za nevladin sektor medžlisa Islamske zajednice Prijedor Omera Redžića, Islamska zajednica i vjerske zajednice imaju privilegiju da prisustvuju ovakvoj radionici.

"Treba biti iskren i reći da religijske zajednice u svojim metodikama koriste već arhaične i zastarjele metode odvikavanja ljudi od različitih duštvenih anomalija. Ova radionica je u nekim segmentima pitanja metodike i metodologije zaista potpuno iskoristiv materijal u skladu sa djelovanjima religijske zajednice u lokalnim zajednicama. Mislim da koristeći metode koje smo danas čuli i koje možemo čitati Islamska zajednica može uspješno realizirati i uticati na smanjenje vršnjačkog nasilja, kockanja, zloupotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci te drugim razarajućim navikama kojima je na žalost naše društvo podložno,” kazao je Redžić.

Svećenik u Prijedoru, vjeroučitelj u osnovnim i srednjim školama u Prijedoru i okolini Marko Vidović kaže da je za njega ovakav način edukacije nešto novo i da mu se sviđa ovakav pristup u borbi protiv nasilja.

"Ne vidim da je nešto suprotno od mojih vjerskih uvjerenja, iako sam mnoge nove stvari čuo. Trener je sam predložio da zagrebemo po površini da bi mogli ići dalje. Svi smo uključeni i otvoreno govorimo svoje mišljenje. Trebali bismo krenuti ka izradi priručnika koji bi mogli koristiti svi prosvjetni radnici ali vjeroučitelji bi u tome prednjačili. Ovo je jedan od načina kako zapravo uljepšati život, jer ne idu zajedno vjera i nasilje”, kazao je Vidović.

Pedagog osnovne škole "Peti oktobar” u Sanskom Mostu Dževida Hasić radi sa djecom, nastavnicima i roditeljima.

"Ovo danas mi je nešto novo i dobro što ću moći iskoristiti u svom radu. Jedva čekam da saznam još neku novu metodu i ideju od vaših predavača koju ću moći primijeniti u školi. Najzanimljivije ideja mi je da možemo oformiti određene grupe ili klubove mladih koji bi radili na prevenciji određenih negativnih pojava u društvu. Do sada sam dosta aktivnosti radila ali bez klubova koji bi nastavili proces koji sam počela. Ovo danas i jučer što sam vidjela dalo mi je podstrijeka da nastavim raditi nešto što sam ostavila na pola puta i da završim u daljnjem radu u interesu lokalne zajednice”, zaključila je Hasić.

"Dosta radimo sa mladima i sa odraslima širom Bosne I Hercegovine. Ovo što radimo sa Asocijacijom XY je dosta poučno i možemo dosta toga da izvučemo te primjenimo u radu sa mladima kako bismo imali zdrav život u našem društvu”, kazao je sveštenik pravoslavne crkve u Sanskom mostu Alen Marić.

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS