Predstavljanje novog školskog programa za prevenciju rodno zasnovanog nasilja i promociju zdravih stilova života

Dvodnevni radni sastanak „Akreditacija Programa Y - Mladi – Inovativni pristupi u prevenciji rodno zasnovanog nasilja i promociji zdravih životnih stilova kod mladića i djevojaka – Sljedeći koraci" CARE International Balkan i partnerskih organizacija Asocijacija XY iz Sarajeva, Snaga Mladih, Mostar i Institut za razvoj mladih i zajednice „Perpetuum Mobile" Banja Luka završen je danas u Sarajevu.

Ovaj radni sastanak je organizovan sa predstavnicama/ima ministarstava za obrazovanje i rad s mladima, pedagoških zavoda, srednjih škola, partnerskih nevladinih i vladinih organizacija a u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative): "Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II”, i projekta "Muškarci i dječaci kao partneri u promovisanju rodne ravnopravnosti i prevenciji ekstremizma i nasilјa među mladima na Balkanu" koje podržavaju Vlade Švicarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Bosna i Hercegovina.

Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za saradnju pri Ambasadi Švajcarske u BiH, koja je donirala 1,3 miliona EUR za ove inicijative, obratila se prisutnima sa snažnom porukom:

"Snažno sam uvjerena da društvo može napredovati samo ako se žene i muškarci, dječaci i djevojčice tretiraju ravnopravno i uz međusobno uvažavanje. Učesnici i učesnice Programa Y nisu samo promijenili svoja shvaćanja, već su postali otvoreni i pozitivni članovi društva", kazala je Dätwyler Scheuer.

Pomoćnica ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Lamija Husić kazala je kako danas prisustvuju Radnom sastanku u cilju razgovora o pozitivnim stranama i poteškoćama u realiziranju Programa Y, koji je odnedavno akreditovan u Kantonu Sarajevo, a trenutno se realizuje u dvije škole: Srednja zubotehnička škola i Peta gimnazija.

"Mislimo da to nije dovoljno. Izazov su nam kantoni Hercegovačko-neretvanski i Bosansko-podrinjski gdje je već integrirano u časove odjeljenske zajednice ovaj program i želimo da vidimo dokle smo mi stali i gdje se danas nalazimo u tom cijelom procesu",  poručila je Husić.

Na dvodnevnom sastanku učesnici sastanka su razgovarali o potrebi i mogućnostima, kao i preprekama uvođenju Programa Y kao obaveznog dijela nastavnog plana i programa u srednjim školama u okviru dijela časova odjeljenske zajednice, vodeći se prvenstveno primjerima i iskustvima onih koji su među prvim akreditirali program za srednje škole, a to su predstavnici Hercegovačko-neretvanskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona.

"Interes obrazovnih institucija za Program Y nas zaista raduje, ali što je još značajno jeste da i mladi dijele mišljenje da obrazovanje o zdravim životnim stilovima i životnim vještinama treba biti dio obrazovnog procesa",  istakla je Sumka Bučan direktorica CARE-a.

Galerija fotografija

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS