Predstavljana prva Škola izvrsnosti u BiH i regiji

Svečana Ceremonija predstavljanja prve Škole izvrsnosti u Bosni i Hercegovini i regiji i otkrivanje table izvrsnosti, održana je danas u prostorijama JU Mješovita srednja tehnička škola Travnik. Cilj današnjeg događaja bio je predstavljanje rezultata koji su postignuti u Travniku i Novom Travniku, a koji uključuju jačanje kapaciteta škole da provodi jedan od 12 najboljih svjetskih naučno utemeljenih obrazovnih programa za mlade „Program Y", koji je razvio Care International Balkans. Ovaj Program se uspješno implementira u sklopu projekta Inicijativa mladića (Young Men Initiative – YMI): Promovisanje zdravijih životnih stilova i smanjenje interpersonalnog nasilja među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa III,  započetog  01. januara 2021. godine i podržanog od strane Vlade Švajcarske, Austrijske razvojne agencija, OAK fondacije i CARE Njemačka.

(Više informacija:https://youngmeninitiative.net/bs/).

Postizanje standarda izvrsnosti su preduslov za sticanje statusa Škole izvrsnosti i predstavljanje jednog od najpoznatijih i najsavremenijih programa prevencije nasilja na nivou gradova i zajednica – metodologija Zajednice koje brinu, a koji se provodi u Travniku i Novom Travniku.

Predstavljanju prve Škole izvrsnosti prisustvovali su premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Srednjobosanskog kantona Bojan Domić, representative UN Women u Bosni i Hercegovini David Saunders, program menadžerica Sektora razvojnih kooperacija Švedske ambasade u Bosni i Hercegovini Lisa Curman, direktorica JU Mješovita srednja tehnička škola Travnik Izeta Zvrko Omerdić i direktorica Institute for Population and Development Emina Osmanagić.

Prema riječima premijera Srednjobosanskog kantona Tahira Lende, prva Škola izvrsnosti u BiH i regiji znači stvaranje novih prilika za djecu i mlade.

„U Mješovitoj srednjoj školi Travnik danas se realizuje jedan od 12 najboljih obrazovnih programa za mlade – Program Y, koji je razvio Care International Balkans. Našim učenicima smo osigurali najbolji program za očuvanje zdravlja, sigurnosti i eliminaciju svih oblika nasilja. Istovremeno, želim skrenuti pažnju na još jedan važan rezultat o kojem nismo javno pričali. Travnik i Novi Travnik su gradovi u kojima smo aplicirali najbolji svjetski model smanjenja faktora rizika za pojavu svih formi nasilja – Program Zajednice koje brinu. Ovaj model se realizira samo u najsavremenijim zemljama, tamo gdje vlada i institucije imaju snagu, kapacitet i odlučnost da provode najsavremenije, naučno utemeljene i dokazano efikasne programe razvoja zajednica koje pokazuju nultu toleranciju prema bilo kom vidu nasilja. Ulaganjem u prevenciju nasilja, mi ulažemo u sve ono što je budućnost ovog kantona i preduslov za sretniju budućnost svih koji ovde žive. Mi danas obilježavamo našu izvrsnost", kazao je Lendo.

„Travnik i Novi Travnik, Vitez, Busovača, Jajce, Kiseljak, Fojnica, mjesta su koja su iznjedrili brojne velikane, ovog vremena ali i vremena koje čini našu bogatu historiju. I ne samo našu, naši velikani su upisali svoja imena u bogatu historiju ljudskog roda, a svemu tome prethodilo je kvalitetno obrazovanje. Obrazovanje je temelj izgradnje savremenog društva. Obrazovanje je ključan faktor za očuvanje zdravlja društva. A obrazovana omladina i poslovne prilike na kojima danonoćno radimo, preduslov su da naša omladina, naša izvrsna omladina, nastavi tamo gdje mi stanemo, da nastave graditi ovo društvo i da ono nastavi rađati velikane, današnjice i sutrašnjice".

Ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Srednjobosanskog kantona Bojan Domić počeo je govor citatom Jean Piageta: „Glavni cilj obrazovanja u školama treba da bude stvaranje muškaraca i žena koji su sposobni da rade nove stvari, a ne samo da ponavljaju ono što su druge generacije radile.”

„Živimo u vremenu koje se konstanto mijenja, a svaka promjena traži od nas da budemo u skladu sa vremenom u kojem živimo. Samo u posljednjih 3 godine svjedočili smo promjenama koje generacije prije nas nisu proživjele, ali smo snažno i odlučno odgovorili na sve izazove i nastavili sa razvojem obrazovanja, uvodili inovacije, otvarali nove prilike. JU Mješovita srednja tehnička škola Travnik je prva škola izvrsnosti za primjenu sofisticiranih i najsavremenijih pedagoških metoda u očuvanju zdravlja i prevenciji nasilja u našem gradu, županiji, Federaciji i regiji. Da bi mladima dali najbolje, osigurali smo da se u ovoj, a sutra i u školi u Novom Travniku provodi jedan od 12 najboljih svjetskih obrazovnih programa, Program Y. Sve to smo radili u vrijeme pandemije koja je zaustavila svijet, ali neću biti skroman, nije zaustavila nas jer smo se vodili samo jednim ciljem a to je da naša djeca zaslužuju najbolje i da će dobiti najbolje," kazao je Domić.

„Osluškujući potrebe zajednice, naših gradova i općina, prepoznali smo potrebu za širim pristupom u eliminaciji faktora koji „ometaju"naš društveni razvoj. Daću vam nekoliko primjera: Ne postoji grad, naselje, zajednica na svijetu u kojem nema nasilja. Nekada je to slučaj nasilja u porodici, fizičkog kažnjavanje djece, ili je to slučaj nasilja među mladima. Bez obzira o kojem se obliku nasilja radi, ono destruktivno utiče na performanse učenika u školi. Nasilje kojem djeca mogu svjedočiti, da li u kući, naselju ili školi, jednako je štetno kao i nasilje kojem su djeca direktno izložena. Za nas, Ministarstvo i Vladu ovo su važni principi jer, ukoliko ignoriramo ili šutimo, naša djeca će postizati manje rezultate, neće biti motivirani da postižu bolje akademske uspjehe, to će se odraziti na njihove kompetencije u budućnosti, a posljedice možemo osjetiti svi. Zato, u fokusu naše zdrave budućnosti, Ministarstvo je uz podršku vlade i Instituta za populaciju i razvoj i organizacije Nova Vizija, a uz podršku naših prijatelja iz Švedske i UN Women, odlučili napraviti naučno utemeljen iskorak, kakav nije zabilježen u našoj istoriji – okupiti i mobilizirati sve institucije, sve partnere, mlade i starije i snagom nauke i najboljih svjetskih programa prevencije, eliminirati sve faktore koji doprinose nasilju i ojačati naučnim putem zaštitne faktore koji će ovaj grad, općine i županiju učiniti primjerom za sve druge kantone, ali i zemlje regije," kazao je Domić.

Izeta Omerdić, direktorica JU Mješovita srednja tehnička škola Travnik osvrnula se na teškoće sa kojima se škola suočila a koji su bili uzrokovani pandemijom Covid-19.

„Naš tim, nastavno i nenastavno osoblje smo imali pred sobom dva zadatka i to nastaviti sa onim u čemu smo odlični i nastaviti odgojno obrazovni proces i nastaviti tamo gdje smo izvanredni, raditi u interesu učenika. Ako želite postići izvrsnost, morate odbiti da bilo šta stane na put vašem potencijalu. Mi smo odbili da pandemija umanji naš potencijal i nastavili hrabro koračati ka statusu izvrsnosti, ne zbog titule, već zbog one odgovornosti koja je pred nama – odgovornost da svojom izvrsnošću stvaramo nove prilike za mlade i tako pomognemo njima da ostvaruju svoj potencija.U školi koju vodim provodi se jedan od 12 najboljih svjetskih programa za mlade- Program Y, naša škola je važan partner u jednoj od najboljih svjetskih praksi prevencije nasilja na nivou grada- Zajednice koje brinu i naša škola je škola izvrsnosti za dvije najbolje svjetske metodologije", kazala je Omerdić.

Direktorica Instituta za populaciju i razvoj Emina Osmanagić ovom prilikom je kazala da danas svjedočimo ne samo ispisivanju historije u oblasti prevencije nasilja već slavimo trud i zalaganje naših partnera koji su vrijedno radili na postizanju standarda koji ovu školu i ovaj grad i kanton čine – izvrsnim. Gđa Osmanagić je naglasila da su Travnik i Novi Travnik postali centri izvrsnosti jer provode i apliciraju najsofisticiranije tehnologije prevencije nasilja koje se temelje na dokazima efikasnosti, koji su naučno utemeljeni i da svi kantoni u FBiH imaju danas razvojni resurs u Srednjobosanskom Kantonu i trebali bi slijediti primjer ova dva grada. Posebno želim istaknuti kapacitet koji posjeduje načelnik Novog Travnika, a sa kojim smo danas obavili konsultacije o dosadašnjim i narednim zajedničkim aktivnostima. Cijenjeni načelnik Stjepan Dujo okupio je tim stručnjaka koji su aktivno uključeni u realizaciju ovih kompleksnih programa i to su svijetli primjeri izvanredne posvećenosti uvođenju najboljih rješenja za svoje sugrađane.

„I za kraj ću vas podsjetiti na onu staru izreku: Na mladima svijet ostaje. Polazeći od činjenice da će učenici nastaviti svoje obrazovanje u školi izvrsnosti, sasvim je jasno da nas sve čeka izvrsna i uzbudljiva budućnost," kazala je Osmanagić.

Aktivnost se realizuje u okviru projekta "Primjena sveobuhvatnog socio-ekološkog i modela zasnovanog na aktivnom učešću zajednica u eliminaciji nasilja nad ženama u BiH" koji finansira UN Women Bosnia and Herzegovina i Švedska, a uz podršku i učešće Općine Novi Travnik, Opštine Travnik Vlade Srednjobosanskog Kantona i Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa.

Galerija fotografija


AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS