Predmenstrualni sindrom (PMS)

Premenstrualni sindrom (PMS) podrazumijeva skup simptoma koji se javljaju desetak dana prije menstruacije, a kada se pojavi menstruacija teškoće nestaju nakon nekoliko sati. Više 75% žena pati od predmenstrualnog sindroma čiji se simptomi pojačavaju u tridesetim godinama života i mogu da uzrokuju ozbiljne promjene sve do menopauze.

Ovo stanje karakterišu manje psihološke smetnje i promjene raspoloženja kao što su nervoza, depresija, nesanica, razdražljivost. Takođe se javljaju i bolovi u donjem dijelu trbuha, glavobolja, osjećaj umora, napetost u dojkama,  promjene apetita, povećanje tjelesne težine. Moguće je pogoršanje promjena na koži, pojava akni. Smetnje mogu biti blage i kratkotrajne ali i intenzivnije izražene.  

Ukoliko su smetnje izraženije može da se javiti anksioznost, otežana koncentracija, depresija, razdražljivost, slabost. Takođe, smanjenje samopouzdanja, zaboravnost, zbunjenost, smanjenje seksualne želje su još neki od simptoma PMS-a.

Uzrok PMS-a je povišen nivo estrogena i progesterona.

Nema posebnih kliničkih pregleda ili laboratorijskih testova koji su specifični za PMS. Kod postavljanja dijagnoze važna je anamneza, klinički pregled (uključujući i ginekološki pregled), te u nekim slučajevima i psihijatrijska evaluacija, da bi se isključile druge bolesti ili stanja koji mogu imati slične simptome. Od pomoći bi bilo da žena zapisuje svoje simptome u kalendar kako bi se mogli identifikovati oni najčešći i najteži.

Neki od savjeta za ublažavanje PMS simptoma su:

Pravilno i uravnoteženo se hranite

Tokom PMS-a preporučuje se konzumiranje ugljenih hidrata. Ugljeni hidrati proizvode veću koncentraciju neurotransmitera serotonina koji podiže raspoloženje. Ako uzimate obroke ugljenih hidrata (krompir, riža, hljeb, tjestenina) ublažićete oscilacije raspoloženja. Izbjegavanje ugljenih hidrata u toku dana ima za posledicu padove i skokove šećera u krvi. Želja za ugljenim hidratima i šećerom je vjerovatno pokušaj podizanja šećera u krvi i vraćanja progesterona na normalni nivo. Jedite mnogo svježeg voća, povrća, ugljenih hidrata, sirovih zrna i oraha, ribu, perad, proizvode od žitarica punog zrna.

 Uzimajte malo šećera

Vaša se glad za slatkim u ovo vrijeme može povećati. Kako biste olakšali glad za slatkim, imajte nadohvat ruke zdrave grickalice i kupujte manje slatkiša. Ako se ne želite sasvim odreći slatkog, jedite samo male količine i odaberite stvari kao što su voće i sok od jabuke. Oni će ublažiti vašu glad za slatkim.

Smanjite unos kofenina i soli u organizam

Smanjite unos kofeina, ublažićete simptome PMS-a! Žene koje ne uzimaju kofeinske napitke (kafa, čaj) su manje podložne PMS-u. Takođe, redukovanje soli i slane hrane može vam pomoći da sprečite zadržavanje tečnosti u organizmu.

Vježbajte nekoliko puta sedmično

Važna je i fizička aktivnost! Aerobni sportovi ne samo da smanjuju stres, v eć tokom vježbanja organizam oslobađa endorfin – prirodni analgetik koji stvara osjećaj smirenosti i popravlja raspoloženje, kao i serotonin – prirodni antidepresiv. Dobri aerobni sportovi su trčanje, penjanje po stepenicama, vožnja biciklom, ili aerobik.

Pravilna prehrana, smanjenje stresa, redovna fizička aktivnost i dovoljno sna mogu ublažiti tegobe PMS-a.
AKTUELNO
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS