POZIV ZA MEDIJE U okviru akcije obilježavanja Svjetskog dana zdravlja: Voćne salate za građane Sarajeva

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, koji se svake godine slavi 7. aprila utemeljenom od Svjetske zdravstvene organizacije 1948, Asocijacija XY će na Trgu djece Sarajeva organizovati uličnu akciju koja će trajati od 12,00 do 14,00 sati, kako bi skrenula pažnju javnosti i podigla svijest građana o značaju ishrane i fizičke aktivnosti u prevenciji bolesti.

Tema ovogodišnje akcije je Prevencija dijabetesa, a kroz edukativne radionice „Uči gdje stigneš" koja predstavlja jedan vid javne učionice, vršnjački edukatori i volonteri Asocijacije XY će prenijeti svoje znanje o ovoj temi svim zainteresovanim građanima.

„Nastavni predmet „Zdravi životni stilovi" koji pohađaju osnovci u Kantonu Sarajevo i za čiju implementaciju se koristi istoimeni Vodič za učenike, u prva dva poglavlja govori o zdravoj ishrani kao osnovi za pravilan fizički i duhovni razvoj djece i fizičkim aktivnostima kao preduslovu za razvoj humanosti i sposobnosti, znanju i vještinama. Sve navedeno su uslovi za prevenciju bolesti a ishrana je osnovni preduslov za prevenciju dijabetesa. Još jedan cilj ovogodišnje akcije jeste staviti akcenat na mlade ljude koji se suočavaju sa dijabetesom zbog sveopćeg mišljenja da od dijebatesa obolijevaju samo stariji ljudi" saopćeno je iz Asocijacije XY.

Na Trgu djece Sarajeva biće postavljeni štandovi na kojima će mladi ljudi moći da ispune aplikaciju i postanu članovi Budi muško kluba koji djeluje u okviru Asocijacije XY ili volonteri. Nakon podjele promotivnih materija, građani će moći da uživaju u voćnim salatama koje će pripremati volonteri Asocijacije XY kako bi vlastitim primjerom ukazali na značaj zdrave ishrane.

Dodatne informacije: Službenica za odnose sa javnošću i komunikacije Dajana Pašić, dpasic@asocijacijaxy.orgili broj telefona: 033 260 763;

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS