Poziv za medije

Pozivamo vas da prisustvujete Konferenciji korisnika usluga mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini čiji je naziv Dostojanstvo u mentalnom zdravlju: psihološka prva pomoć za sve. Konferencija će biti održana 10. oktobra/listopada na Međunarodni dan mentalnog zdravlja sa početkom u 10:00 časova u hotelu Hills u Sarajevu, pod pokroviteljstvom Asocijacije XY, Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, uz podršku Švicarske Ambasade.

Cilj konferencije je podizanje svijesti o mentalnim poremećajima i njihovom uticaju na stanovništvo, predstavljanje dobrih praksi i korisničkih inicijativa u oblasti mentalnog zdravlja. Konferencija će okupiti korisnička udruženja iz oblasti mentalnog zdravlja iz cijele Bosne i Hercegovine, koji su ujedno organizatori i moderatori događaja.

Počasni gosti konferencije su prof. dr. Norman Sartorius iz Švicarske i prof. dr. Paolo Serra iz Italije, a učesnici profesionalci iz oblasti mentalnog zdravlja i korisnici usluga mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini. Na konferenciji će biti predstavljeni antistigma programi koji se provode u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BiH i lične priče uspješnog oporavka osoba sa mentalnim poremećajima. Diskusija će biti vođena na teme:Pojava novih strategija u zaštiti mentalnog zdravlja, Individualni terapeutski plan psihološke prve pomoći, Kako briga u zajednici prevenira institucionalizaciju i Reparacija dostojanstva u mentalnom zdravlju.

Prisutnima će se obratiti član organizacionog odbora konferencije i predstavnik korisničkog udruženja Feniks iz Tuzle Vahid Đulović, članica organizacionog odbora i predstavnica korisničkog udruženja Zajedno iz Banja Luke Ružica Atanacković, direktorica za saradnju Švicarske ambasade u Bosni i Herzegovini Barbara Dätwyler Scheuer, pomoćnik federalnog ministra zdravstva za međunarodnu saradnju i koordinaciju razvoja strategija dr. Goran Čerkez, Predstavnik/ca ministarstva zdravlja RS i direktorica Asocijacije XY prim.mr.ph. Emina Osmanagić.

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS