Pokrenuta on line platforma za podršku roditeljima

XY Roditeljski savjetnik naziv je on line platforme na socijalnoj mreži Facebook, koju je pokrenula Asocijacija XY sa ciljem podrške roditeljima, a posebno onima koji imaju djecu u periodu pubertetske i tinejdžerske starosne dobi od 10 do 19 godina. Predstavlja jedinstveno mjesto za pitanja, savjete, razmjenu iskustava, informacije i roditeljske dileme.

Prema riječima program menadžerice Asocijacije XY Tijane Medvedec Hodžić,Roditeljski savjetnik je rezultat dugogodišnjeg rada i iskustva sa djecom i mladima u Bosni i Hercegovini. Pokrenut je na osnovu ukazane potrebe za stručnom podrškom roditeljima koji su prvi i najvažniji izvori informacija za svoju djecu.

„Roditeljski savjetnik predstavlja grupu profesionalaca iz oblasti zdravlja, obrazovanja, pedagogije, psihologije, ljudskih prava, ishrane, fizičke aktivnosti. Pored profesionalaca okuplja roditelje i ljude koji više od deceniju rade sa mladim ljudima," pojasnila je Medvedec Hodžić.

„Roditeljski savjetnik je prijateljsko mjesto bez predrasuda, gdje ćemo pokušati odgovoriti na sva pitanja. Svaki roditelj pitanja može postaviti anonimno, putem poruka, da ne otkriva svoje podatke a odgovor stručnjaka će dobiti u što kraćem vremenskom roku. Ukoliko roditelj želi da pokrene diskusiju i da pored stručnih, dobije odgovore i mišljenja drugih roditelja, pitanja može postaviti i javno. Za sve roditelje koji osjećaju da im je potrebna podrška i prijateljski razgovor, tu je i Savjetovalište Asocijacije XY gdje će dobiti uslugu psihoterapije i suočiti se sa dilemama, problemima i nedoumicama koje nose a sve u cilju ojačavanja vlastitih kapaciteta čime će najbolje pomoći svojoj djeci", kazala je program menadžerica Asocijacije XY.

Psihologinja, geštalt i psihodramska psihoterapeutkinja Zvjezdana Jakić smatra da je ovakav vid podrške za roditelje više nego poželjan i neophodan.

„U Bosni i Hercegovini ne postoje mjesta podrške koja su posebno namjenjena roditeljima, a uzrast od 10 do 19 godina predstavlja period intenzivnih kako fizičkih tako i psiholoških promjena. Baš zato je bitna ovakva vrsta podrške za roditelje. Prema mom iskustvu u dugogodišnjem radu sa klijentima, roditelji uglavnom traže pomoć kada je u pitanju vršnjačko nasilje, partnerski odnosi, načini komunikacije sa djecom" kaže Jakić te naglašava kako Roditeljski savjetnik ne može riještiti sve dileme i dati sve odgovore oko odgoja djece.

„Međutim, profesionalci koji su dio tima mogu dati puno podrške, provjerenih informacija i savjeta za roditelje. Mislim da je za početak bitno da budemo svjesni da je svako dijete jedinstveno, te da isti način odgoja ne odgovara svima. Roditelji koji postanu svjesni ove činjenice već su bar nekoliko koraka blizu svom djetetu ili djeci" zaključila je Jakić.

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS