Počinje trening vršnjačkih edukatora- Slavite ljubav, a ne nasilje- u Istočnom Sarajevu

U želji da se poboljša položaj mladih, a posebno mladića i djevojaka srednjoškolskog i osnovnoškolskog uzrasta i da se podigne svijest o značaju rodne ravnopravnosti i prevencije svih vrsta nasilja, uključujući rodno zasnovano nasilje, Forum teatar u saradnji sa Asocijacijom XY Sarajevo, srednjim i osnovnim školama u Istočnom Sarajevu organizuje trening vršnjačkih edukatora od 14-16.02.2019. godine.

Trening se organizuje u okviru projekta "Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa – Inicijativa mladića II" putem kojeg će se vršiti implementacija programa u srednjim i osnovnim školama u Istočnom Sarajevu. Projekat se realizuje uz tehničku podršku Care International u Bosni i Hercegovini, koji podržava Vlada Švajcarske i Oak Fondacija. Cilj projekta je da se, kroz sprovođenje istraživanja, implementaciju edukativnih radionica i aktivnosti kampanje "Budi muško", podigne svijest, obrazuje i utiče na promjene u ponašanju učenika srednjih i osnovnih škola i da se promovišu osnovne vrijednosti ovog projekta kao što: su rodna ravnopravnost, prevencija nasilja i zdravi životni stilovi.

"Trening vršnjačkih edukatora počinje 14. februara, kada simbolično želimo mladima, ali i široj javnosti da pošaljemo poruku „Slavite ljubav, a ne nasilje!". Pored srednjoškolaca, u aktivosti obuhvaćene ovim projektom, planiramo da uključimo i učenike starijih razreda osnovnih škola. To se prvenstveno odnosi na edukaciju vršnjačkih edukatora, čime će oni biti osposobljeni da sprovode vršnjačku edukaciju u svojim školama. Na taj način se djelovanje projekta proširuje na veći broj mladih u BiH. Teme su: Ponašaj se kao muškarac, ponašaj se kao žena, Šta je seksualno nasilje?, Prizori zabavljanja, Razgovor o alkoholu i alkoholizmu, Živa budala ili mrtav heroj”, saopćeno je iz Forum Teatra.

Predavači su koordinator za mlade Asocijacije XY Amer Džekman i trenerica vršnjačkih edukacija Asjah Galijatović.

Pripremila: Koordinatorica projekta "Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa – Inicijativa mladića II" za Istočno Sarajevo, Aleksandra Mitrić-Štifanić.

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS