Počela implementacija projekta „Jačanje ljudskih prava zatvorenika sa problemima mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini“

„Jačanje ljudskih prava zatvorenika sa problemima mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini",naziv je projekta koji finansijski podržava Kraljevina Holandija a od početka septembra 2021. godine implementira Institut za populaciju i razvoj u Bosni i Hercegovini. Cilj projekta je ostvariti ljudska prava zatvorenika sa mentalnim poteškoćama, kao i ostalih zatvorenika u BiH, zbog poboljšanja kvaliteta života ove populacije.

Prema riječima projektnog koordinatora Instituta za populaciju i razvoj Bekira Omerbašića, projektom će se, uz ekspertsku podršku partnera Federacije Globalne Psihijatrijske Inicijative (FGIP) iz Kraljevine Holandije, obučiti medicinsko i nemedicinsko osoblje u 14 zatvorskih jedinica u Bosni i Hercegovini.

„Obučeno zatvorsko osoblje koje je usvojilo i pruža moderne usluge mentalnog zdravlja usmjerene na pacijente i njihov oporavak, će posljedično doprinijeti smanjenju stigme i eliminaciji diskriminacije zatvorenika sa problemima mentalnog zdravlja. Rješavanje potreba osoba s mentalnim poremećajima poboljšava vjerovatnost da će se po izlasku iz zatvora takve osobe moći prilagoditi životu zajednice što će, zauzvrat, smanjiti vjerovatnoću da će se vratiti u zatvor," navodi Omerbašić.

U okviru projekta biće izrađen priručnik za medicinsko, kao i smjernice za nemedicinsko osoblje koje pružaju usluge zatvorenicima sa mentalnim poteškoćama. Oba dokumenta će biti razvijena kao trajan podsjetnik medicinskom, nemedicinskom i ostalom osoblju u zatvorskim jedinicama koji se svakodnevno brinu o ovakvim zatvorenicima.

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS