Planiramo upis na fakultet, planiramo odlazak na put, zašto ne i kontracepciju?

Svijetski dan kontracepcije (SDK) 26.09. je i ove godine uspješno obilježen u BiH. Centralni trgovi u Sarajevu i Banjaluci bili su prošarani volonterima i volonterkama Asocijacije XY u ljubičastim i crvenim  majicama sa logotipom Asocijacije i ovogodišnjim sloganom obilježavanja „BiH- zemlja u kojoj je svaka trudnoća željena".


Pred sami početak ovih javnih akcija u Sarajevu je održana i centralna aktivnost ovogodišnjeg SDK, sastanak o temi "Siguran pristup sredstvima za zaštitu reproduktivnog zdravlja – promoviranje nacionalnog vlasništva". Sastanku su pored predstavnika Asocijacije prisustvovali i predstavnici ministarstava zdravstva Federacije i Kantona Sarajevo, UNFPA, privatnog i javnog medicinskog sektora, predstavnici farmaceutskih kompanija i nevladinih organizacija.
"Ja vjerujem u sebe i imam dovoljno iskustva, tako da nema potrebe da koristim kondom". Ova i slične izjave nisu iznenađujuće i jasno ilustruju stereotipe o kontracepciji koji i danas vladaju u našoj zemlji. Ipak, nismo mi nikakva iznimka. Istraživanje u sedam zemalja sa srednjim dohotkom pokazalo je slične stavove.


Kod mladih ljudi do 26 godina, koji uglavnom još uvijek ne planiraju trudnoću, i dalje su najpopularniji tradicionalni načini zaštite - prijevremeni prekid snošaja i računanje plodnih i neplodnih dana.
Kad se spomene kontracepcija, mnogi odmah pomisle na pilulu, a kad se organizuje besplatna podjela kondoma to se vrlo često poistovjećuje sa promovisanjem promiskuiteta, istakla je Tijana Medvedec, koordinatorica Asocijacije XY, koja je u BiH provela istraživanje Međunarodne asocijacije za planiranje porodice (IPPF) i Fonda Ujedinjenih nacija za stanovništvo (UNFPA). Moto i krajnji cilj ovih aktivnosti je "BiH - zemlja gdje je svaka trudnoća poželjna".
Ovakvom stanju pogoduju loša informisanost, društvene norme i očekivanja te činjenica da djevojke i mladići ne odlučuju ravnopravno o upotrebi kontraceptiva, da ne razgovaraju dovoljno prije seksualnog odnosa, "ne da im se raspravljati o tome s partnerom", odnosno da su često nepripremljeni, kao i da je izbor kontraceptiva ograničen, a ni cijena im nije svima prihvatljiva.


Činjenica je da su najbolje informisane urbane mlade žene, a najlošije ruralni stariji muškarci. Frapantan je podatak da su se među ispitanicama našle i žene koje su više od deset puta prekinule trudnoću. Neki muškarci žele imati potpunu kontrolu nad kontracepcijom, a odgovornost ostavljaju ženama, pokazalo je istraživanje provedeno u BiH, Armeniji, Bugarskoj, Makedoniji, Srbiji, Azerbejdžanu i Kazahstanu.
Akcent je stavljen na educiranje mladih o reproduktivnom zdravlju, a poručeno je da taj proces na određeni način počinje već u obdaništu. Umjesto izraza "kontracepcija" trebalo bi za jasnije shvatanje koristiti i "zaštita od trudnoće", a jedan od ciljeva istaknutih danas je i stavljanje barem jednog kontraceptivnog sredstva na esencijalnu listu lijekova.

Na tržištu Bosne i Hercegovine nalazi se osam vrsta kontracepcijskih tableta. U Republici Srpskoj na toj listi su dvije vrste, a u FBiH nijedna.

Farmaceutima su "ruke vezane" jer iako su edukovani ne mogu bez ljekarskog recepta ponuditi nijedno kontracepcijsko sredstvo. Osim toga, apoteke su građevinski neprilagođene za usluge savjetovanja, što bi se uskoro trebalo promijeniti.
Da stid i društvena klima donekle nemaju tako snažan uticaj na mlade pokazalo se tokom javnih akcija na Trgu Djece Sarajeva u Sarajevu i Trgu Krajine u Banjaluci gdje su mladi bez problema i stida prilazili štandovima  Asocijacije, postavljali pitanja vršnjačkim edukatorima Asocijacije , tražili informativne materijale i kondome. Jednak interes su pokazali i za edukativne sesije o kontracepciji realizirane u sklopu interaktivnih radionica na otvorenom pod nazivom „Uči gdje stigneš".  

AKTUELNO
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS