Održana prva orijentaciona radionica u Istočnom Sarajevu: Posvećenost učesnika će proizvesti dobre rezultate

U okviru UNW projekta „Uključenost zajednica u smanjenje rodnih stereotipa i eliminaciju nasilja nad ženama i djevojčicama, koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, održana je prva orijentaciona radionica u Istočnom Sarajevu na kojoj su učešće uzeli predstavnici i predstavnice javnih i obrazovnih institucija i nevladinog sektora sa ciljem uvođenja jedinstvenog programa prevencije nasilja po modelu Zajednice koje brinu. Projektne aktivnosti koje koordinira Asocijacija XY realizuju se u saradnji sa Gender centrom Republike Srpske i Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske i partnerskim nevladinim organizacijama.

Kako navodi lider programske oblasti Asocijacije XY Feđa Mehmedović, orijentacijska radionica predstavlja prvi korak u uključivanju predstavnika lokalne zajednice u planiranje i realizaciju sveobuhvatnog programa prevencije nasilja.

„Projektne aktivnosti usmjerene su na jačanje kapaciteta lokalnih zajednica da samostalno sprovode sveobuhvatne i naučno utemeljene preventivne programe, jačanje kapaciteta nevladinih organizacija da budu dostupan edukativni resurs u lokalnoj zajednici u kojoj su smještene i na jačanje kapaciteta srednje škole u cilju uspostavljanja škole izvrsnosti za prevenciju nasilja. Sve aktivnosti su međusobno povezane i doprinose integraciji održivih modela rada u postojeće kapacitete vladinih i nevladinih institucija", kaže Mehmedović.

Model integracije i međusektorskog povezivanja temelji se na međunarodno priznatom programu CTC (Community that Care / Zajednice koje brinu) i predstavlja naučeno utemeljen i dokazano efikasan model rada na zagovaranju, edukaciji i mobilizaciji ključnih aktera u lokalnoj zajednici. Sa fokusom na prevenciju i primjenom dokazano efikasnih metoda rada na polju prevencije, sigurni smo da će novi program biti od strateškog interesa za Republiku Srpsku. Obzirom da se radi o modelu koji po prvi pute se primjenjuje u Republici Srpskoj, za realizaciju programa odabrana su dva grada, Istočno Sarajevo i Bijeljina", pojašnjava Mehmedović.

Jedna od učesnica prve orijentacione radionice i stručna saradnica za protokolarne aktivnosti opštine Istočna Ilidža Nevena Regoje Kulašinac, smatra da je potrebno raditi na malim koracima kako bi se promijenila opšta društvena svijest i osjetile pozitivne promjene.

„Ispred Opštine Istočna Ilidža učestvujem na radionici i vrlo sam pozitivno iznenađena cjelokupnom inicijativom i projektom. Lokalno i konkretno djelovanje može dovesti i do promjena na globalnom nivou," kazala je Kulašinac.

Predsjednica udruženja građana „Probudi se" Istočno Sarajevo Roksanda Mičić, kaže da su se na ovoj orijentacionoj radionici uspjeli mapirati i problemi i uzroci.

„Akcioni plan je dobar korak da definišemo šta možemo uraditi, s tim što smo već sada naznačili koji su to instrumenti pomoću kojih ćemo moći da realizujemo taj akcioni plan. Kompleksna je materija tako da ne možemo očekivati izuzetno velike rezultate u toku jedne godine, ali bitno je da se počne, da se realizuje i da se nastavi...Jedna dobra posvećenost učesnika će da proizvede i dobre rezultate, kazala je Mičić.

Obzirom da udruženje aktivno radi na osnaživanju žena i rodnoj ravnopravnosti, sigurni smo da će akcioni plan koji budemo razvijali, u značajnoj mjeri biti fokusiran na unapređenje položaja i sigurnosti žena.

Predstavnik „Forum teatra" Istočno Sarajevo Vitomir Mitrić, formiranje lokalne akcione grupe smatra velikim iskorakom u prevenciji i sprječavanju nasilja.

„Ovo je vrlo važan segment u lokalnoj zajednici. Sa ovim ljudima koji su predstavnici vrlo važnih ustanova i institucija možemo postići velike rezultate u promjeni svjesti u lokalnoj zajednici" kazao je Mitrić.

Učesnici sastanka su posebno istakli ulogu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. „Želimo se zahvaliti ministarki prosvjete i kulture Republike Srpske Nataliji Trivić na iznimnoj podršci školama i lokalnim zajednicama, a ovaj program i aktivnosti koje ćemo poduzeti u narednom periodu, predstavljaju vrlo inovativan i kvalitetan model zbog kojeg smo zahvalni Ministarstvu i našoj ministarki".

Ovom prilikom uspostavljena je lokalna akciona grupa čije članstvo će se strateški proširivati na sve sudionike koji brinu o zajednici i žele aktivno doprinijeti unapređenju položaja svih građana Republike Srpske, a posebno djevojčica, žena i mladih.

 

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS