Održana prva online orijentaciona radionica sa ciljem uvođenja jedinstvenog programa prevencije nasilja po modelu Zajednice koje brinu u Travniku i Novom Travniku

Online sastanakU okviru UN Women projekta „Uključenost zajednica u smanjenje rodnih stereotipa i eliminaciju nasilja nad ženama i djevojčicama, koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, održana je prva online orijentaciona radionica na kojoj su učešće uzeli predstavnici i predstavnice javnih i obrazovnih institucija i nevladinog sektora u Novom Travniku i Travniku sa ciljem uvođenja jedinstvenog programa prevencije nasilja po modelu Zajednice koje brinu. U vrijeme pandemije COVID-19 i vanrednih okolnosti svi učesnici radionice bili su složni u konstataciji da je upravo sada prilika da stvaramo zdrave i sigurne lokalne zajednice. Projektne aktivnostikoje koordinira Asocijacija XY realizuju se u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Kantona Središnja Bosna, Gender centrom FBiH i partnerskom organizacijom Nova Vizija.

Kako navodi lider programske oblasti zdravlje i zdravi životni stilovi Asocijacije XY Feđa Mehmedović, orijentacijska radionica predstavlja prvi korak u uključivanju predstavnika lokalne zajednice u planiranje i realizaciju sveobuhvatnog programa prevencije nasilja.

„Upravo je orijentacijska radionica prilika da u konsultacijama sa predstavnicima lokalne zajednice, identificiramo potencijalne prioritete, a naredni korak je konsultacija sa predstavnicima Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Kantona Središnja Bosna koji su ključni saveznik u realizaciji ovog inovativnog programa. Važno je naglasiti da nije slučajno što jedan od najkompleksnijih programa prevencije uvodimo u ovaj kanton / županiju. Prilikom odabira lokacije vodili smo se principom spremnosti, odlučnosti i postojanju institucionalne volje da se ovako kompleksan program razvija i uvodi u jednu regiju, tj. jedan kanton u Federaciji BiH. Naše procjene, a što je potvrđeno tokom konsultacija koje su realizirane u prva tri mjeseca 2020. godine, pokazale su da institucije u Kantonu Središnja Bosna / Srednjobosanskom Kantonu imaju najbolji kapacitet koji je neophodan za uvođenje sveobuhvatnog programa prevencije. Sastanak sa Ministrom obrazovanja, gospodinom Bojanom Domićem, dodatno nas je motivirao da posvetimo maksimalno pažnju razvoju programa u Kantonu Središnja Bosna, jer sva pitanja koja su nam postavljena na ovom sastanku, propitivala su korist za građane ovog kantona, korist za učenike škola u ovom kantonu, a upravo je to filozofija programa Zajednice koje brinu. Posvećenost Ministarstva obrazovanja i Ministra Domića zaštiti zdravlja građana i učenika, potvrđena je I ustupanjem ključne ekspertice ovog Ministarstva gđe Katarine Velte, a koja će biti aktivni sudionik razvoja programa. Kada vam određena institucija dodijeli najkvalitetniji kadar u svojoj instituciji, tada ste sigurni da imate snažnu institucionalnu podršku, snažne saveznike i tada, sve planirane aktivnosti možemo realizirati sa maksimalnim kvalitetom. Orijentacijska radionica je inicijalni konsultativni sastanak koji organiziramo u saradnji sa školama i institucijama koje nisu dio sektora obrazovanja, a prikupljene preporuke i nalaze u narednoj fazi treba da predstavimo Ministarstvu sa kojim ćemo pripremiti naprednu orijentacijsku radionicu tj. program obuke i razvoja akcionog plana uvođenja programa Zajednice koje brinu," kazao je Mehmedović.

Pomoćnica Načelnika i šef odsjeka za društvene djelatnosti i usluge građanima Nela Levarda, pozdravila je aktivnosti koje će biti od koristi školama, mladima, građanima i lokalnim zajednicama. Istakla je da, kao i u svakom drugom gradu u BiH, potrebe mladih dinamično se mijenjaju, pa je odgovornost institucija da svoje aktivnosti usmjere u pravcu najboljeg interesa mladih. Navela je primjere dobrih praksi iz prethodnog perioda i sugerirala da se u okviru edukativnih aktivnosti za mlade, posebna pažnja posveti prevenciji verbalnog nasilja (etiketiranje mladih) jer istraživanja pokazuju da je to za mlade vrlo ozbiljan izazov i da ovaj program ima potencijal da mijenja stavove i svijest mladih o ovom problemu.

Aktivistkinja za ženska prava Đemila Mujić smatra da živimo u vremenu i na prostorima gdje je nasilje prema ženama tabu tema koja bi trebala biti u fokusu formalnog obrazovanja u okviru školskih odjeljenskih zajednica.

"Rad sa djecom u školama je osnovni i temeljni korak koji može dati rezultate. U srednjim školama, u kojima djeluju Budi muško klubovi kao pozitivna vršnjačka grupa, vidi se napredak. Djeca su mnogo slobodnija kada govore o nasilju generalno ali i porodičnom nasilju, vršnjačkom nasilju i nasilju u emotivnim vezama.

Mirjana Mehičić i Alma Lisica iz JU Centar za socijalni rad Novi Travnik stava su da ova ustanova radi i tretira u svojim kapacitetima posljedice koje su izazvane različitim vrstama nasilja. "U našoj lokalnoj zajednici potrebna je krovna nevladina organizacija koja će se zajedno sa nama baviti isključivo prevencijom nasilja. Samo prevencija može polučiti rezultate koji bi omogućili zdrav i siguran život u lokalnoj zajednici”.

Izeta Omerdić iz JU Mješovita srednja tehnička škola Travnik smatra da su radionice vršnjačke edukacije u ovoj ustanovi imale veliki efakat, ali da većina djece svoje ponašanje donosi po modelu porodica iz kojih dolaze, te da je neophodno unaprijediti saradnju škola i porodice kao socijalne jedinice uz podršku lokalne zajednice.


AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS