Održana konferencija za mlade Pitaj slobodno

Zona: Pitaj slobodno!- naziv je konferencije za mlade koja je u organizaciji volontera Asocijacije XY održana danas u sarajevskom art kinu Kriterion, sa ciljem promovisanja volonterskog rada kao prava i potrebe mladih te izrade deklaracije za vršnjačke edukatore iz Bosne i Hercegovine.

Prema riječima vršnjačkog edukatora Alena Torbića, konferencijaje bila važna za sve mlade iz razloga što se govori o volonterizmu i aktivizmu kao bitnim komponentama odrastanja jedne mlade osobe.

"Kreiranje YSAFE deklaracije svih volontera, kao jedne od aktivnosti konferencije je odlična prilika za razmjenu stavova i zbog toga što mlade osobe kroz deklaraciju daju razloge zbog čega je volontiranje bitno, te kako ono kao takvo može njima koristiti za unaprijeđenje znanja i vještina, te djelovati pozitivno na njihova razmišljanja, a dugoročno poboljšati stanje u kojem živimo. Glavni cilj cijele ove priče jeste da djelujemo i unaprijedimo sebe, ali i druge!”, kazao je Torbić.

Današnja konferencija predstavlja završni događaj volontera za 2017. godinu, a učešće su uzeli mladi iz Banja Luke i Sarajeva, koji su kroz pisanje deklaracije definisali koje vrijednosti slijede i kome žele pomoći, pojasnila je koordinatorica za mlade Asocijacije XY Adna Kalajdžisalihović.

„Naš cilj je pokazati da postoji jedinstvo među mladima. Želimo da potaknemo ljude da razmišljaju pozitivno da vide da mladi nisu samo društveni statisti, da tražimo i koristimo prilike za rad. Deklaracija na kojoj smo danas radili predstavlja svojevrstan dokument koji ćemo ostaviti u naslijeđe volonterima koji tek dolaze i koji će to u budućnosti biti. Predstavlja smjernice i stub volontera i našeg društveno korisnog angažmana", kazala je Kalajdžisalihović.

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS