Održan trening vršnjačke edukacije za 20 učenika iz srednjih škola sa područja Banja Luke

U okviru projekta koji nosi naziv Rights and opportunities: Integrating evidence based CSE into formal and informal education a koji podržava Međunarodna federacija za planiranje porodice IPPF, Asocijacija XY je organizovala trening vršnjačke edukacije u Banja Luci u periodu od 9. do 13. oktobra 2017. godine.

Sticanje i unapređivanje vještina komuniciranja te usvajanje novih znanja iz oblasti zdravih životnih stilova bio je cilj treninga na kojem je učešće uzelo 20 učenika/ca iz srednjih škola sa područja Banja Luke. Facilitatori ovog petodnevnog treninga bili su treneri vršnjačke edukacije Asocijacije XY Emina Sultanović i Alen Torbić.

Prema riječima Alena Torbića, trening je prije svega imao edukativan ali i zabavan karakter.

„Uvijek me iznova oduševi spremnost mojh vršnjaka da izađu iz kalupa po kojem nas društvo često oblikuje – svjesno ili nesvjesno. Drago mi je što nudimo razumijevanje i pomoć, a ne osudu. Nudimo i dijelimo znanje, nesebično i na zabavan način" kazao je Torbić.

Po završetku treninga, učesnici stekli zvanje vršnjačkog edukatora/ice, koje označava kompentecije za prenošenje stečenog znanja drugim mladim ljudima – svojim vršnjacima.

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS