Od Aaa do G

Svi su bar jednom u životu čuli za G tačku ali nisu bili sigurni da znaju šta je to, zašto je toliko mistična, da li je istina sve što su čuli o tome... Asocijacija XY donosi nekoliko činjenica i misterija o G tački.

ČINJENICE:

- Naziv je predložio Addiego sa saradnicima koji su na taj način odali počast dr. Grafenbergu koji je prvi spomenuo postojanje osjetljivog dijela vagine u svom članku iz 1950. godine.

- Od 1950. do 2011. je urađeno 91. istraživanje o G tački od kojih finalno istraživanje koje uključuje provjeravanje nalaza prethodnih istraživanja završava zaključkom da ne postoji dovoljno dokaza o njenom postojanju.

- Žene tvrde da postoji G tačka.

- Postoje dva tipa dokaza za postojanje G tačke: 1. bihevioralni koji se odnosi na izučavanje ponašanja žena i 2. se odnosi na izučavanju ženske ejakulacije koju naučnici povezuju sa G tačkom.

- Objačnjenje ženske ejakulacije se dovodi u vezu sa stezanjem mišića oko mokraćne cijevi tokom organzma i otpuštanjem sekreta Skenerovih žlijezda.

- Histološka istraživanja tkiva vagine nisu dokazala postojanje specifičnog područja bogatog nervnim završecima.

MISTERIJE:

- Ne postoje čvrsti dokazi da postoji ali se vjeruje da G tačka predstavlja osjetljivo područje prednjeg dijela zida vagine.

- Vjeruje se da stimulacija ovog dijela vagine ženu dovodi do vrhunskog orgazma.

Istraživanje objavljeno u augustu 2013 godine je donijelo nekoliko zaključaka bez kvalitetnih dokaza. Neki od zaključaka su da više od 50% žena vjeruje da imaju G tačku, više od 35% ih tvrdi da su doživjele „dublji" orgazam stimulacijom G tačke, postojanje G tačke je dovedeno u vezu sa himenom, grlićem materice, mokraćnim mjehurom i vaginom.

Gdje je G tačka, kako je stimulisati, da li je „ženska ejakulacija" u vezi sa G tačkom???? To su pitanja koja još uvijek traže odgovor, a vi dragi čitatelji i čitateljke do tada vjerujte ženama na riječ da G tačka postoji i daje dodatnu vrijednost seksualnim odnosima, ako je nađete.
AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS