OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ZDRAVLJA U SARAJEVU I BANJALUCI

Danas su Sarajevo i Banja Luka bili domaćini akcije koju Asocijacija XY tradicionalno organizuje povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja.

Asocijacija XY je u saradnji sa Udruženjem za razvoj i promociju sporta, kulture i turizma "Naš tim” obilježila Svjetski dan zdravlja, edukativno-zabavnim aktivnostima u Sarajevu na Trgu djece Sarajeva (ispred BBI Centra). Uz ovogodišnji globalni slogan „Sigurna hrana", sarajevska akcija se održala i pod motom „Olimpijsko zdravlje, olimpijski sport" i bila je usmjerena na podizanje nivoa svijesti građana o važnosti očuvanja zdravlja i promovisanje zdravih životnih stilova kroz pružanje informacija na teme zdrava i sigurna ishrana i fizička aktivnost s akcentom na olimpijski sport - skijanje. Uz volontere, vršnjačke edukatore i uposlenike Asocijacije XY, uspješne mlade bh. skijaše državne prvake u ukupnom poretku u kategoriji Ciciban-članove Udruženja „Naš tim", akciju su svojim prisustvom podržali i dr. Amela Penava, koja je građanima pružila stručne informacije o značaju sticanja zdravih navika u ishrani i konzumiranja kvalitetne, sigurne i nutriciono bogate hrane, te Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH, Samir Avdić, direktor EYOF-a, Jelena Dojčinović i generalna sekretarka Skijaškog Saveza BiH. U sklopu planiranih aktivnosti, građanima Sarajeva su se dijelili informativni materijali i svježe voće.

Akcija je isti dan održana i u Banjaluci gdje je organizovana rekreativna šetnja na Banj brdo. Volonteri Asocijacije XY ovom akcijom su željeli promovisati zdrave životne stilove kod mladih ljudi i potaknti mlade ljude iz Banjaluke da se bave rekreacijom i fizičkim aktivnostima na otvorenom. Učesnici akcije učestvovali su u diskusiji o zdravoj ishrani kod mladih.

Svjetski dan zdravlja - 7. april je prilika za dodatnu promociju zdravlja organizovanjem različitih događaja i akcija na međunarodnoj, regionalnoj i lokalnoj razini koje treba poduzeti s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja zdravlja. Svake godine Svjetski dan zdravlja posvećen je određenoj zdravstvenoj temi s odabranim sloganom, a ovogodišnja tema jeste sigurna hrana.

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS