Obilježen Međunarodni dan sjećanja na preminule od AIDS-a

Asocijacija za podršku oboljelima od HIV-a (APOHA) u partnerstvu sa Asocijacijom XY u nedjelju, 17.05.2015., na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu obilježila je Candlelight Day, odnosno Međunarodni dan sjećanja na preminule od AIDS-a. 

Obilježavanju su prisustvovale na desetine volontera Asocijacije XY i APOHA-e, koji su kroz simolično paljenje lampinjona i šetnju duž Vilsonovog šetališta, te dijeljenje promotivno-edukativnog materijala javnosti skrenli pažnju na ovogodišnji slogan „Podržimo budućnost".

Međunarodni dan sjećanja na preminule od AIDS-a, kao i Asocijacija XY i APOHA su posvećeni prevenciji širenja HIV-a kroz podizanje svijesti, zagovaranje za unaprjeđenje postojećih politika i strategija odbrane od HIV-a na svim nivoima. Ovogodišnji fokus stavljen je na činjenicu da se najvažniji  program podrške prevenciji, dijagnostici i liječenju osoba oboljelih od AIDS-a,  podržan sredstvima Globalnog fonda formiranog u Bosni i Hercegovini  2004., godine okončava upravo ove godine. Obje organizacije obilježavanjem ovog datuma žele skrenuti pažnju na činjenicu da borba protiv HIV/AIDS-a ne prestaje sa 2015,. te da novi programi prevencije, dijagonostike i liječenja moraju biti primaran zadatak vlada i svih drugih relevantnih faktora u BiH.

Obilježavanje ovog datuma započeto je još  1983. godine, a sam dan sjećanja se obilježava svake treće nedjelje u mjesecu maju.  BiH  će i ove godine, zajedno sa više od stotinu drugih država širom svijeta, kroz aktivnosti Asocijacije XY, APOHA-e odati počast preminulima od AIDS-a, te kroz iste pokušati potaknuti svijest javnosti o prisustvu virusa HIV-a.  Kroz programe Globalnog fonda APOHA i Asocijacija XY svakodnevno rade na edukaciji i prevenciji te borbi protiv stigmatizacije osoba koje žive sa HIV-om ili AIDS-om.

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS