OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA MENTALNOG ZDRAVLJA U BANJA LUCI I SARAJEVU


„Dostojanstvo i mentalno zdravlje" tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se svake godine obilježava 10. oktobra.

U okviru Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini kojeg podržava Vlada Švicarske, Asocijacija XY će u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske simbolično obilježiti Svjetski dan mentalnog zdravlja u Banja Luci i Sarajevu.

· Svečani događaj u Banja Luci će se održati 09. oktobra u konferencijskoj sali Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (Trg Republike Srpske 1) sa početkom u 12,00 sati.

Prisutnima će se obratiti ministar zdravlja i socijalne zaštite RS dr. med. Dragan Bogdanić, koordinator za mentalno zdravlje Republike Srpske dr. Biljana Lakić, a prezentaciju „Dostojanstvo u mentalnom zdravlju" održaće će prim.dr. Joka Blagovčanin-Simić. U okviru programa predstaviće se korisnici usluga Dnevnog Centra „Zajedno" i učenici Gimnazije, Medicinske i Muzičke škole iz Banje Luke.

· Svečani događaj u Sarajevu će se održati u ponedjeljak 12. oktobra u amfiteatru Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (Skenderija 72) sa početkom u 12,00 sati.

Tom prilikom biće emitovan film „Obojene ptice". Gostima će se obratiti koordinatorica zdravstvenog programa Ambasade Švicarske Maja Zarić, direktorica Asocijacije XY Emina Osmanagić i prodekan za nastavu Fakulteta političkih nauka u Sarajevu doc. dr. Mirza Smajić. Predavanja na ovogodišnju temu „Mentalno zdravlje" održaće pomoćnik federalnog ministra zdravstva dr. Goran Čerkez, Vahid Đulović ispred Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK 'FENIX' i prof. dr. Nermina Mujagić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS