Obilježavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima i premijerno prikazivanje kratkog filma Dvije djevojčice

Asocijacija XY i Ministarstvo sigurnosti BiH u četvrtak,  18.10.2012. godine, u 11.00 sati, u Sarajevu, u Art kinu Kriterion (Obala Kulina Bana br.2) će prikazivanjem kratkog filma „Dvije djevojčice" , što je ujedno i naziv istoimene kampanje koju pokreće Asocijacija, obilježiti Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.   

Obilježavanju ovog značajnog datuma pored predstavnika Asocijacije XY prisustvovat će i NJE ambasador SAD-a u BiH gospodin Patrick Moon, Damir Mašić ministar obrazovanja i nauke FBiH  Samir Rizvo  Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, Saliha Đuderija pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice, Jo Lomas  zamjenica ambasadora Velike Britanije u BiH, Maggie Baxter  managerica kampanje Dvije djevojčice. Obzirom da je kampanja fokusirana na mlade u BiH ovom događaju će prisustvovati i brojni  učenici sarajevskih škola te njihovi pedagozi i direktori.

Bosna i Hercegovina, kao i sve druge evropske zemlje zahvaćena je problemom trgovine ljudima, posebno ženama i djecom. Statistike o otkrivenim slučajevima i spašenim žrtvama trgovine ljudima ukazuju na to da su djeca iz Bosne i Hercegovine najrizičnija grupa koju trgovci ljudima regrutiraju i iskorištavaju. Upravo zbog toga film Dvije djevojčice predstavlja idealan način da se podigne javna svijest, posebno kod ove populacije, o opasnostima i rizicima koji prijete.

U pitanju je trominutni animirani film koji prati priče dviju mladih djevojaka koje su okrutno prevarene od strane ljudi koje su poznavale i kojima su vjerovale a koji su poslije trgovali njima protiv njihove volje. Film je napravljen uz konsultacije sa pet djevojaka koje su trgovane u Velikoj Britaniji i koje su pristale da podijele svoja iskustva sa filmskim producentima. Njihove priče oslikavaju dva najčešća načina na koji  djevojke iz Istočne Evrope bivaju prevarene i namamljene iz njihovih obitelji i domova u ovu mrežu. Film je dobitnik srebrne svjetske medalje na Festivalu New York 2010. Istoimenu kampanju za Bosnu i Hercegovinu implementira Asocijacija XY.

Evropski dan borbe trgovine ljudima obilježava se i u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH kao i predstavnicima nevladinih organizacija: Dnevni centar za djecu koja rade na ulici iz Sarajeva, Nova generacija iz Banja Luke, Novi put i Altruist  iz Mostara, Zemlja djece iz Tuzle i MFS-EMMAUS.
Istovremeno Vas obavještavamo da će predstavnici Dnevnog centra za djecu koja rade na ulici iz Sarajeva obilježiti Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima prodajnom izložbom radova djece ispred BBI Centra sa početkom u 12:00 sati. Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obilježava se od 2007, na prijedlog Evropske komisije.

AKTUELNO
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS