Nakon treninga „Sveobuhvatni i naučno utemeljeni obrazovni programi promocije i očuvanja zdravlja mladih“ za nastavno osoblje: Preventivno djelovanje je ključ bilo kakve promjene

Nastavnici i nastavnice, učitelji i učiteljice 15 osnovnih škola iz Kantona Sarajevo uzeli su učešće na treningu za nastavno osoblje koji je održan protekle sedmice pod nazivom„Sveobuhvatni i naučno utemeljeni obrazovni programi promocije i očuvanja zdravlja mladih".

Aktivnost je realizirana u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI- Young Men Initiative): „Promoviranje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II", koji podržava Vlada Švicarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Bosna i Hercegovina.

Prema riječima lidera programske oblasti Zdravlje i zdravi životni stilovi Asocijacije XY Feđe Mehmedovića ovaj trening predstavlja prvi korak u razvoju kompetencija nastavnika da primjenjuju naučno utemeljene pristupe u radu sa učesnicima, a na osnovu metodologije koju Asocijacija XY razvija u saradnji sa CARE Balkans i partnerskim organizacijama iz BiH i regije.

„Tokom treninga nastavnom osoblju osnovnih škola ponudili smo priliku da kroz edukativno iskustvo i pažljivo koncipirani model obuke, usvoje nove informacije u oblasti adolescentnog odrastanja, nasilja, identiteta, ljudskih prava, seksualnosti, puberteta i drugih tema relevantih za njihove učenike. Ovaj trening je prvi u ciklusu od 3 planirane obuke putem kojih želimo uspostaviti grupu trenera koji će biti angažirani za izvođenje obuka drugih nastavnika, a kako bi se svim učenicima u Kantonu Sarajevo osigurao pristup kvalitetnim, naučnu utemeljenim i uzastu primjerenim informacijama. Posebno smo sretni jer je prva obuka ispunila očekivanja učesnika i da smo za sve ispitane parametre dobili maksimalne ocjene učesnika, a da su komentari na dizajn obuke, module koje smo koristili i nove pristupe koje smo prezentirali, ocijenjen isključivo maksimalnim ocjenama. Zašto ističemo ocjene, pa zato što su nam ih dali opravo oni koji to najbolje rade, naši nastavnici i nastavnike i naši učitelji i učiteljice. To nas također motivira da učimo više i nastavimo opravdavati status organizacije koja je prepoznata kao lider u promociji zdravlja i prevenciji nasilja", kazao je Mehmedović.

Profesorica engleskog jezika i Zdravih životnih stilova u OŠ „Edhem Mulabdić" Meliha Zulović smatra da je nastavni kadar vrlo svjestan promjena koje se dešavaju ne samo u oblasti administrativnih izmjena u nastavi već i pristupu učenikui jednom senzibiliranom odnosu nastavničke prakse sa djecom.

„Ovaj trening u kojem ćemo govoriti o nenasilnom ponašanju, o preventivnim mjerama, o svemu onome što je značajno za poboljšanje uvjeta u odgojno obrazovnom smislu je itekako važan. Važan je nama kojima su ove teme goruće za jedan optimum rada danas u učionici a itekako je važan djeci koja prepoznaju nove pristupe i koji se jako raduju temama koje su im bliske. Temama o kojima ne mogu govoriti unutar porodice a kamoli negdje drugo", kazala je Zulović.

„Prevencija nasilja je ključna. Najveći problemi rada u učionici zapravo se bave ishodima stanja kakvo mi imamo danas. Preventivno djelovanje je ključ bilo kakve promjene. Ukoliko se ne fokusiramo svi zajedno na prevenciju, ne samo u tehničkom smislu nego u stvarnom- u tom jednom konkretnom preventivnom djelovanju mi ne možemo očekivati nikakve pomake u ponašanju djece. Budi muško klub je projekat koji me se najviše dojmio. Na ovom treningu možemo da učimo kako da drugačije pristupamo našim učenicima. Da se drugačije počnemo baviti njihovim osjećajima i samim tim njihovim ponašanjem unutar i van učionice", kazala je Zulović.

Galerija fotografija

 

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS