Moja BMK Priča - Dejan Vukajlović

Asocijacija XY i partnerske organizacije povodom ovogodišnje kampanje 16 dana aktivizma, predstavljaju rezultate dvogodišnje sprovedbe sveobuhvatnog programa prevencije nasilja. Pored javnih događaja koje će Asocijacija XY organizirati u Sarajevu, a partneri u više od 6 gradova BiH (Banja Luka, Mostar, Bijeljina, Travnik, Livno, Istočno Sarajevo,), ove godine će biti realizovana i online kapanja, putem koje će se javnost informirati o rezultatima rada i iskazati zahvalnost svima koji su podržali ili se aktivno uključili u program prevencije.

Ja sam član Budi Muško Kluba od 2015/16. Sasvim sam slučajno upao u klub. Došla je pedagogica na čas i rekla „ Ko želi u subotu da dođe na predavanje u Kulturni centar?"

Ja sam bio povučeno dijete,depresivno i naravno nisam htio da provedem subotu slušajući neka predavanja...

Na svu sreću pedagogica me je odabrala da odem na to predavanje. Kolutao sam očima jer sam mislio da ce mi biti dosadno. Naprotiv! Dijete koje je bilo povučeno i veoma tužno. Ja sam se mnogo dobro proveo,kad su edukatori i ostali učesnici bili pozitivni i vedri, i do mene je to doprlo. Tada sam upao u Budi Muško Klub,a nisam ni znao. Koordinator nas je zvao da dođemo na sastanak, ja sam mislio da je opet predavanje i bio sam sretan. Nije bilo predavanje ali su bili momci i djevojke koji su bili veoma pozitivni,sretni i zabavni. Zvali su me posle sa njima da idem na kafu, što nisam očekivao nikad. Jer mi se to nikad nije dešavalo. Tada sam shvatio da ipak nije bilo sve vrijeme do mene,nego i do društva koje me je okruživalo.

Bio sam depresivan,tužan,povučen i nesiguran. Budi Muško Klub mi je okrenuo život, kao kada mi okrenemo pješčani sat, okrenemo novi stranicu u knjizi. Tako je meni bilo. Postao sam pozitivniji, pametniji, putovao sam sto mi je uvijek želja bila, naučio sam mnoge stavri sto se tiče društva i kako promijeniti, kako izgraditi svoj stav, svoje mišljenje i još mnogo toga. Zahvalan sam svima u svim Budi Muško Klubovima jer vi ste mi pomogli da skontam da moj život ipak ima smisla i da treba koristiti svaki momenat.

Pošto sam ja bio depresivan mnogo odlučio sam da pomažem onima koji su sada depresivni, pokušavam i dajem im ono što meni drugi nisu davali, pažnju i priču. Na to sam se ja odlučio i sada dajem 210% na Budi Muško klub jer mi je toliko život promijenio!

Ponosan sam što sam vršnjacki edukator po metodologiji koja je ocijenjena kao najbolja i najinovativnija u Europi, Program Y i što organizacija Forum teatar i Budi Muško Klub Istocno Sarajevo koji predstavljam, danas je lider u prevenciji nasilja i promociji rodne ravnopravnosti u mom gradu.

Hvala građanima Švedske, Švedskoj agenciji za međunarodni razvoj i saradnju i UN Women što su nas podržali u našim nastojanjima da Bosnu i Hercegovinu učinimo boljim mjestom za život nas mladih, ali i generacija koje dolaze!

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS