Moja BMK Priča- Saša Mikača

Asocijacija XY i partnerske organizacije povodom ovogodišnje kampanje 16 dana aktivizma, predstavljaju rezultate dvogodišnje sprovedbe sveobuhvatnog programa prevencije nasilja. Pored javnih događaja koje će Asocijacija XY organizirati u Sarajevu, a partneri u više od 6 gradova BiH (Banja Luka, Mostar, Bijeljina, Travnik, Livno, Istočno Sarajevo,), ove godine će biti realizovana i online kapanja, putem koje će se javnost informirati o rezultatima rada i iskazati zahvalnost svima koji su podržali ili se aktivno uključili u program prevencije. U narednih 16. dana aktivizma predstavljamo 16 priča o mladima koji su najzaslužniji za rezultate projekta. Kampanja je organizovana u okviru UN Women projekta „Standardi i angažman za sprječavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u Bosni i Hercegovini, koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.

"Iza mene je jedan jako delikatan period. Krajem osnovne i početkom srednje škole moje ponašanje nije bilo primjereno, tuče, bježanje sa časova, razni problemi u odnosu sa društvom, nerijetko su me dovodile u veoma tešku situaciju, samoću i tugu. Dokaziovao sam i pokušavao uklopiti kroz negativne izazove koje će me podići na ljestvici „muškosti" i od mene napraviti „opasnog momka". Ni moj početni angažman u okviru Udruženja nije bio lak, bio sam jako težak, sklon nametanju autoriteta i nisam imao strpljenja za druga predavanja i edukacije. Vremenom, shvatio sam suštinu. Upoznavši ljude sa drugačijim stavovima, pozitivnim pričama, problemima i vidjevši kako se oni bore sa tim, shvatio sam da je moja dosadašnja borba bila pogrešna. Umjesto pesnica, počeo sam koristiti argumente, riječi, smiren i staložen stav. Počeo sam da učim stvari koje me nisu zanimale, počeo sam da slušam mišljenja ljudi za koje sam smatrao da su ispod mene. Shvatio sam i to da mogu vrlo lako postati uzor, ali je izbor na meni, da li ću biti pozitivan ili negativan uzor mojoj generaciji, ili generaciji mlađoj od mene. Druženja, dijeljenje iskustava, učenje, trud i razumijevanje dali su mi šansu da onima koji su na istim stazama na kojima sam bio, ponudim alternativni put i uspješno rješenje za problem.

Ponosan sam sto sam vrsnjacki/a edukator/ica po metodologiji koja je ocijenjena kao najbolja i najinovativnija u Europi, Program Y i sto organizacija UG"Otaharin" koju predstavljam, danas je lider u prevenciji nasilja i promociji rodne ravnopravnosti u mom gradu.Hvala građanima Švedske, Švedskoj agenciji za međunarodni razvoj i saradnju i UN Women što su nas podržali u našim nastojanjima da Bosnu i Hercegovinu učinimo boljim mjestom za život nas mladih, ali i generacija koje dolaze"!

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS