Moja BMK Priča- Budimirka Kenjić

Asocijacija XY i partnerske organizacije povodom ovogodišnje kampanje 16 dana aktivizma, predstavljaju rezultate dvogodišnje sprovedbe sveobuhvatnog programa prevencije nasilja. Pored javnih događaja koje će Asocijacija XY organizirati u Sarajevu, a partneri u više od 6 gradova BiH (Banja Luka, Mostar, Bijeljina, Travnik, Livno, Istočno Sarajevo,), ove godine će biti realizovana i online kapanja, putem koje će se javnost informirati o rezultatima rada i iskazati zahvalnost svima koji su podržali ili se aktivno uključili u program prevencije. U narednih 16. dana aktivizma predstavljamo 16 priča o mladima koji su najzaslužniji za rezultate projekta. Kampanja je organizovana u okviru UN Women projekta „Standardi i angažman za sprječavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u Bosni i Hercegovini, koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.

„Budi muško klub je priča koju vrlo rado pričam. Četiri godine druženja sa mladićima i djevojkama iz cijele Bosne i Hercegovine ostvarila su veliki uticaj i ostavila su veliki utisak na mene kao ličnost. U početku sam pomislila da će to da bude samo još jedna od obaveza u mom životu, ali se ispostavilo da svoje slobodno vrijeme želim baš tu da provodim.

Iako je u tom početnom dijelu koncentracija trebala biti na mladićima, djevojke koje su često bile mnogobrojnije su, u stvari, one koje su iz njih izvlačile potisnute i skrivene dzentlmenske potencijale. Na prvim radioniacma imala sam strah da iskažem sve ono što mislim, ali Budi muško klub je upravo mjesto gdje možete bez ikakvog napora ili pritiska iskazati sve svoje stavove. Tu sam se osjećala uvaženo i ispoštovano od strane svojih vršnjaka, a i ja sam se trudila da naučim više slušati i uvažavati tuđa uviđanja. Na našim sastancima prolazimo kroz radionice i diskusije koje nas uče komunikaciji i ispravnom donošenju odluka i procjena. Zajedničim aktivnostima u kojima ulažemo sav svoj napor i maštu pokušavamo kako mladima, tako i onim starijima privući pažnju na ispravne i lijepe stvari koje itekako postoje u našem gradu. Mnogo raje, osnovaca, srednjoškolaca i studenata je prolazilo kroz naš klub, a mnogi mladi su upravo ovdje dali svoj doprinos ili su napravili neku promjenu u istoriji naših druženja. Kasnije nam je omogućeno da i mi budemo oni koji će svoje vještine i znanje prenositi u srednje škole. Koordinatori koju su nas učili da predajemo radionice drugima zapravo su ljudi koji su nas naučili šta to zapravo znači biti lider u svakodnevnom životu. Komunikacija sa njima je bila na izvarednom prijateljskom nivou. Morala bih spomenuti i članove drugih Budi muško klubova iz Sarajeva, Mostara, Banja Luke, Livna, Travnika i mnogih drugih, sa kojima sam održala dugogodišnji kontakt. Kroz putovanja i kampove ostvarite predivna prijateljstva i upoznate nevjerovatne ljude koje možete uvijek zvati na kafu ili druženje kada ste u njihovom gradu.

Ponosan sam sto sam vrsnjacka edukatorica po metodologiji koja je ocijenjena kao najbolja i najinovativnija u Europi, Program Y i sto organizacija Forum teatar iz Istočnog Sarajeva - Budi muško klub i budi žensko savez koju predstavljam, danas je lider u prevenciji nasilja i promociji rodne ravnopravnosti u mom gradu. Hvala građanima Švedske, Švedskoj agenciji za međunarodni razvoj i saradnju i UN Women što su nas podržali u našim nastojanjima da Bosnu i Hercegovinu učinimo boljim mjestom za život nas mladih, ali i generacija koje dolaze"!

 

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS