Mitovi o kontraceptivnoj piluliUdebljaću se!

Strah od debljanja se smatra glavnim razlogom ne korištenja i prestanka uzimanja kontraceptivnih pilula. Uvjerenje da ćeš se udebljati počneteš li uzimati kontraceptivne pilule, nije u potpunosti opravdano. Razloga zbog koje se, za vrijeme uzimanja kontraceptivnih pilula, možeš udebljati jeste zadržavanje vode u organizmu, koje je uzrokovano estrogenom (ženski spolni hormon) koji se nalazi u piluli. Ranije pilule su imale visoke doze estrogena koje su dovodile do pojačanog zadržavanja tečnosti u organizam i pojačanog apetita. Danas postoje pilule koje imaju izuzetno niske doze estrogena, tako da je dobijanje na tjelesnoj težini praktično nemoguće.

Biću dlakava!
Ovaj mit potiče od prvih godina korištenja hormonske pilule kada su u njen sastav ulazili hormoni koji su po svom sastavu bili slični testosteronu, muškom spolnom hormonu. Odavno takvih pilula više nema. Danas postoje kontraceptivi koji ne samo da ne uzrokuje maljavost već se koristi u liječenju istog poremećaja.

Sva ću biti u bubuljicama!
Upravo suprotno! Istina je da određene vrste kontraceptivnih pilula u nekim slučajevima mogu pogoršati stanje problematične kože koja je sklona aknama, ali postoje i kontraceptivne pilule koje pozitivno djeluju na kožu i koriste se u liječenju akni. Zato je bitno da se konsultuješ sa ginekologom prije početka uzimanja pilula.

Biću tužna i neraspoložena. Pašću u depresiju!
Uzimanje kontraceptivne pilule neće uzrokovati tugu i neraspoloženje, a ne dovodi ni do depresije. Kod žena koje već pate od duboke depresije, na početku uzimanja kontraceptivnih pilula može doći do pogoršanja simptoma. Ovo je relativno rijetka neželjena pojava i zahvata tek mali broj žena.

Moram se odmoriti od pilula!
Da je organizmu potrebno da se na neko vrijeme odmori od kontraceptivnih pilula jedna je od najvećih zabluda. Ako si pilule uzimala redovno, a da se pri tome nisu javile neželjene pojave, zaista nema nikakve potrebe organizmu priuštiti pauzu.

Rano je za pilulu!
Ima ljudi koji misle da, započnu li djevojke uzimati kontraceptivne pilule u ranoj životnoj dobi, to znači da su neodgovorne i promiskuitetne. Odluka o tome da se prije spolnog odnosa upotrijebi kontracepcija zrelija je i odgovornija od rizikovanja da dođe do neželjene trudnoće.

Dobiću hormonski poremećaj!
Većina žena smatra, da uzimanjem kontraceptivnih tableta, mogu da se poremete normalne vrijednosti hormona. Kontraceptivna tableta ni u kom slučaju neće dovesti do hormonalnog poremećaja, već se koristi u liječenju istog poremećaja.

Od pilula mogu postati neplodna!
Ne postoji nikakva veza između problema plodnosti i dugoročnog uzimanja kontraceptivne pilule. Ukoliko plodnost žene nije od ranije narušena, pilula je ni u kom slučaju neće oštetiti. Plodnost žene se uspostavlja već nakon mjesec dana od prestanka uzimanja pilule.

Pilule mogu izazivati rak!
Današnja istraživnja pokazuju da upotreba pilula ne povećava rizik za nastanak raka. Brojne studije su pokazale da upotreba kontraceptivnih tableta može da doprinese smanjenju rizika za nastanak raka jajnika i materice.
AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS