Mirjana Karanović: “Za mene je Helverova noć sa audio deskripcijom kao poklon”

Na jučerašnjoj press konferenciji koja je održana u Kamernom teatru 55 predstavljen je projekat "Pozorište bez prepreka”, uz najavu da će predstava "Helverova noć” koja slavi 15 godina igranja biti izvedena uz audio deskripciju za slijepa i slabovidna lica.

„Pozorište bez prepreka" naziv je projekta koji Asocijacija XY sprovodi u partnerstvu sa udruženjem „Novis" i Kamernim teatrom 55, i koji doprinosi stvaranju ambijenta za siguran, zdrav i kreativan život sa visokim stepenom socijalne inkluzije slijepih i slabovidnih stanovnika na području Općine Centar. Projekat se realizira uz podršku Općine Centar i u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu- ReLOaD, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Za glumicu Mirjanu Karanović predstava Helverova noć, koja će biti izvedena uz audio deskripciju, predstavlja poklon.

„To je divno. Ja ovo nisam doživjela ranije. Postoje tolike prepreke da se ljudi koji imaju bilo kakve vrste problema na neki način uključe u aktivnosti za koje mi ostali i ne osjećamo da su problemi, npr. da idemo negdje, da čujemo nešto, da vidimo... Čak i ne razmišljamo o tome koliko je to zapravo naša privilegija i koliko bi trebalo da razmišljamo, da određeni sadržaji postanu dostupni svima. Meni je ovo kao neki poklon", kazala je Karanović.

Zamjenica predsjednika Udruženja slijepih Kantona Sarajevo Senija Okić istakla je da je ona, kao i drugi slijepi ljudi, i pored svih teškoća dolazila u pozorište, ali da često nije znala šta se na sceni dešava. Sada uz audio deskripciju, naglasila je, pomoću slušalica čuje opise scena i može uživati. Istakla je da je ovo jedan od prvih značajnih projekata namijenjen toj populaciji.

"Imam osjećaj da je sve toliko prilagođeno te se osjećam kao da mi se vraća vid", rekla je Okić.

Programski menadžer Delegacije Evropske unije u BiH Vladimir Pandurević smatra "Pozorište bez prepreka” inovativnim projektom koji omogućava krajnjim korisnicima da budu uvedeni u društvo.

"Evropska Unija u Bosni i Hercegovini pomaže razvoj civilnog društva i lokalnih vlasti. U zadnjem periodu smo dali podršku radu lokalnih vlasti jer su to institucije koje rade sa građanima i koje zadovoljavaju potrebe običnih ljudi. Sve što radimo mora biti u duhu evropskih integracija. „Pozorište bez prepreka" je dokaz da se u kulturu mora ulagati i zbog društvenih procesa koji se dešavaju ali i svih građana Bosne i Hercegovine, kazao je Pandurević.

Menadžerica ReLOaD projekta za Bosnu i Hercegovinu Sanja Bokun prisutnim predstavnicima medija objasnila je povezanost organizacija koje su bile prisutne na press konferenciji.

"Ono što mi promovišemo u našem radu su dobra saradnja između jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnog društva, na način da zagovaramo transparentno projektno finansiranje u korist građana. Sve u skladu sa strateškim prioritetima jedinica lokalne samouprave. Radimo još u 20 lokalnih jedinica u Bosni i Hercegovini i imamo još 90 projekata koje implementiramo i koji su značajni za lokalne zajednice iz kojih ti projekti dolaze. Naš pristup je samo usluga za građane kroz transparentno projektno finansiranje. Želja nam je da jedinice lokalne samouprave što više sredstava obezbijede na ovaj način i dodijele organizacijama civilnog društva, kako bi građani imali adekvatne usluge koje možda kroz sistem nisu pružene", kazala je Bokun.

„Prva smo zajednica koja je prilikom izgradnje gradske šetnice izradila i taktilne vodilice za slijepe i slabovidne osobe. U kontinuitetu podržavamo Biblioteku za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini, udruženja to dobro znaju i zaista zadovoljavamo njihove potrebe. Projekat „Pozorište bez prepreka" je samo nastavak pružanja podrške ovakvom vidu projektnih aktivnosti. Bili smo ponosni na projekat sa kojim je aplicirala Asocijacija XY. Imala sam čast da budem dio komisije koja je birala projekte koji su pristigli na javni poziv i slobodno mogu reći da je ovo bio najinovativniji", kazala je pomoćnica načelnika Općine Centar Jasmina Fazlić.

Prema riječima direktorice Asocijacije XY Emine Osmanagić u okviru projekta "Pozorište bez prepreka” biće prilagođeno 15 predstava sa audio deskripcijom i sve će biti izvedene tokom trajanja Projekta”.

"Naš cilj je da što više slijepih i slabovidnih mladih i adolescenata dođu u pozorište i da zavole pozorište. Posebno bih se zahvalila glumcima naratorima i slijepim i slabovidnim licima koji su također urednici naracije i bez kojih ovaj projekat ne bi mogao biti ovako dobar, kazala je Osmanagić.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović istakao je da mu je čast što je urednik teatra u kojem se slavi 15 godina izvođenja jedne predstave te se u ime te pozorišne kuće zahvalio glavnim akterima - Mirjani Karanović i Erminu Bravi.

Predstave koje su prilagođene potrebama slijepih i slabovidnih osoba i koje će biti dio redovnog repertoara Kamernog teatra 55 su: "Hadersfild”, "Ljupaf”, "Teferič”, "Zatvorenica”, "Demoni”, "Tri sestre”, "Helem Nejse”, "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce”, "Helverova noć”, "Umri muški”, "Žaba”, "Kad bi naglas govorili”, "Knjiga mojih života”, "Radnja na uglu” i "Naš razred”.

Galerija fotografija

 

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS