Kandidijaza

Tekst preuzet iz priručnika vršnjačke edukacije "Zaštita seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava mladih ljudi sa posebnim fokusom na prevenciju HIV-a


Candida albicans je gljiva koja normalno živi na našim sluznicama i zdrave osobe rijetko obolijevaju od kandidijaze, jer je u normalnim okolnostima imunološki sistem lako kontrolira. No, ukoliko je imunološki sistem oslabljen, kandida se može umnožiti te nastaje infekcija sluznice ili kože, a mogu biti zahvaćeni i unutrašnji organi. Kandidijaza usne šupljine naziva se i soor.

Osobe mogu dobiti kandidijazu ukoliko im je imunološki sistem oslabljen uzročnicima poput stresa ili uzimanja alkohola, zbog nekih bolesti (šećerna bolest, tumori, HIV-infekcija) i sl.

Kandida se, također, može pojaviti tokom i poslije uzimanja antibiotika, jer se privremeno ubijaju bakterije koje normalno žive na našim sluznicama („dobre bakterije"), pa se kandida može umnožavati. Prisustvo ovih dobrih bakterija reguliše broj gljivica. Žene mogu dobiti kandidijazu ukoliko za intimnu njegu koriste sapune i gelove koji nisu Ph neutralni. U ovom slučaju sapun uništava dobre bakterije, tako da preostale bakterije nisu dovoljne da kontrolišu broj gljivica , koje se nakon toga počnu razmnožavati.

Osobe inficirane HIV-om često imaju kandidijazu usne šupljine, čak i dok su im limfociti CD4 na nivou 200-400. Na desnima, jeziku, unutrašnjoj strani obraza i gornjem dijelu grla kandida raste u bijelim naslagama koje mogu biti sastrugane ili u obliku crvenila na sluznici koje se naziva eritem (crvenilo). Kandidijaza jednjaka je mnogo opasnije i to je jedna od dijagnoza koje definiraju AIDS. Simtomi su bolno gutanje, te osjećaj žarenja i bol ispod prsne kosti.

Genitalna kandidijaza pojavljuje se u vagini kod žena i na kožici na vršku penisa kod muškaraca, a urokuje svrbež ili blagu bol. Zbog poremećaja zdravlja (HIV-infekcija u uznapredovaloj fazi te niz drugih bolesti), kandida se može pojaviti i na mnogim unutrašnjim organima kao npr. Na plućima (plućna kandidijaza).

Kandidijazu usne šupljine i jednjaka lako je dijagnosticirati.

Liječenje: Kandidijaza se liječi protugljivičnim lijekovima (antimikotici ketokonazol-Oronazol, itrakonazol-ltrakonazol, flukonazol-Diflucan), koji mogu biti u obliku tableta, tečnosti kreme za kožu, te vaginalnih krema. Tablete mogu prouzrokovati nuspojave poput mučnine, povraćanja i osipa.

Ketokonazol i itrakonazol reaguju sa nekim lijekovima koje koriste osobe sa HIV-om. Stoga, osobe trebaju savjet ljekara oko mogućih međudjelovanja lijekova.

Neki sojevi kandide mogu postati otporni na flukonazol, posebno kod osoba koje imaju nizak broj limfocita CD4 ili osoba koje dugo koriste flukonazol.

Prevencija: Pri intimnoj njezi najbolje je koristiti toplu vodu, no ukoliko osoba želi da koristi gelove i sapune, tada je važno da su oni Ph neutralni.

Neki izvori navode uzimanje uzimanje BIO-jogurta učinkovitog kod prevencije kandide. To je zato što BIO- jogurt sadrži bakteriju koja zaustavlja širenje kandide. U drugim izvorima je preporučeno izbjegavanje slatke hrane, bijelog brašna i škrobne hrane. Bez obzira na date preporuke OBAVEZNO se savjetujte sa svojim liječnikom i nutricionistom!

AKTUELNO
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS