ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO PRIORITET U BORBI PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

Mjeseci aktivnog istraživačkog rada pet novinara i novinarki različitih medija u BiH uz pomoć Azhara Kalamujića iz Centra za istraživačko novinarstvo su polučili pet izvrsnih, kvalitetnih i za društvo značajnih priča o trgovini ljudima u BiH koje su preplavile bosanskohercegovački medijski prostor u samo nekoliko dana.

Aktivan  angažman na desetine novinara i novinarki je zaokružen dvodnevnim naprednim treningom o istraživačkom novinarstvu u oblasti trgovine ljudima u BiH koji je održan na Jahorni, 10. i 11. novembra 2015. godine uz profesionalnu pomoć i podršku iskusnog tima Centra za istraživačko novinarstvo.

Trening je organizovala Asocijacija XY u okviru projekta „Pomoć Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine u provedbi Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima 2013-2015.", a na osnovu Ugovora o dodjeli sredstava sa ograničenim obimom između Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država – USAID i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon osnovnog treninga za novinare i novinarke u junu ove godine, učesnici su imali priliku da na osnovu usvojenih znanja i vještina o istraživačkom novinarstvu i oblasti trgovine ljudima u BiH, koncipiraju okvir priče na kojoj bi voljeli raditi u periodu juli – oktobar. Pristigli koncepti priča su evaluirani, bodovani i transparentno dostavljeni svim učesnicima treninga. Pet najbolje ocjenjenih koncepata je realizovano, četiri priče su objavljene u matičnim medijima novinara koji su istraživali ali su i preuzeti od strane mnogih medija u zemlji. U toku sedmice će i peta istraživačka priča biti objavljena i dostupna širokoj javnosti.

Nakon treninga novinari su istakli kako im je cjelokupan proces pomogao da olakšaju svoj rad ali i unaprijede kvalitet priča koje objavljuju putem korištenja dostupnih alata za obradu i prikupljanje informacija.

Istraživačke priče o trgovini ljudima nastale u okviru projekta „Pomoć Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine u provedbi Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima 2013-2015.", a na osnovu Ugovora o dodjeli sredstava sa ograničenim obimom između Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država – USAID i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Istraživačke priče možete pročitati na slijedećim web portalima:

Biznis koji ubija djetinjstvo http://www.federalna.ba/bhs/vijest/145722/foto-maloljetnici-najvece-zrtve-prosjacenja-u-bih

Trgovina ljudima pod maskom tradicije: prodaju djevojčice za 400 KM http://www.etrafika.net/drustvo/36369/trgovina-ljudima-pod-maskom-tradicije-djevojcice-prodaju-za-400-km/

Oglas za posao u inostranstvu – put u bijelo roblje?  http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=174367

Trgovina ljudima teška 2,5 miliona eura: Žene odvojene od djece prosile i džeparile u Parizu http://radiosarajevo.ba/novost/206525/trgovina-ljudima-teska-25-miliona-eura-zene-odvojene-od-djece-prosile-i-dzeparile-u-parizu

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS