HPV-Spolne bradavice

Tekst preuzet iz priručnika vršnjačke edukacije " Zaštita seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava mladih ljudi sa posebnim fokusom na prevenciju HIV-a


HPV-infekcija je spolno prenosiva infekcija uzrokovana humanim papiloma virusom (HPV). Iako je sve češće da mladi tijekom spolnog kontakta dolaze u kontakt s ovom spolno prenosivom infekcijom, svaka seksualno aktivna osoba može biti izložena riziku inficiranja ovim virusom.

Neki tipovi virusa mogu uzrokovati rak grlića maternice (cerviksa) ili anusa. Povećan rizik da će se HPV reaktivirati imaju osobe zaražene HIV-om zbog pada imuniteta uzrokovanog HIV-om.

Prenos: HPV se prenosi nezaštićenim vaginalnim, analnim ili oralnim seksom. Virus se može prenijeti i bliskim fizičkim kontaktom sa genitalnim bgradavicama (koje su simptomi HPV-a).

Prevencija: Upotreba kondoma za analni, vaginalni i oralni seks pruža visoku zaštitu od prenosa HPV-a. Poželjno je da seksualno aktivne osobe redovito idu na liječničke kontrole kako bi HPV mogao biti dijagnosticiran (ukoliko je prisutan kod osobe).

Simptomi: Genitalne bradavice (HPV) izgledaju poput malih kvržica koje su blago hrapave. Ne razviju sve inficirane osobe simptome. Kod žena se genitalne bradavice mogu pojaviti u unutrašnjosti vagine ili izvan nje, te u području grlića maternice ili anusa. Kod muškaraca se obično javljaju na vršku penisa ili u području anusa.

Neki tipovi HPV-a (npr. 16,18,31,33,35) mogu uzrokovati rak grlića maternice ili anusa.

Dijagnoza: Genitalne bradavice se dijagnosticiraju kliničkim pregledom genitalnog i analnog područja.

Papa-testom se otkrivaju prekancerogene stanične promjene, koje se nazivaju cervikalna displazija. Papa-test je postupak kojim ginekolog uzima mali razmaz stanica s grlića maternice. Mikroskopskim pregledom tog razmaza moguće je utvrditi promjene na stanicama koje ukazuju na rizik od raka.

Ženama zaraženim HIV-om preporuča se da naprave Papa-test kad saznaju za svoju HIV-infekciju, 6 mjeseci poslije, te dalje jednom godišnje.

Liječenje: Ova infekcija se ne može izliječiti. Liječenje uključuje premazivanje kondiloma (bradavica) kemijskim tvarima koje ih uklanjaju: spaljuju, zamrzavaju, laserskim postupkom, a novost je krema koja potiče imunitet.

AKTUELNO
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS