Hiljadu zašto, milion zato iz riznice znanja Prijateljskog centra za mlade!

Vjerovatno ste se pitali koje su to najpopularnije teme i pitanja u našem PCZM (Prijateljskom centru za mlade) vezani za seksualno i reproduktivno zdravlje mladih. Dosta mladih nije informisano o SPI (spolno prenosivim infekcijama) te kontracepciji, i zato ćemo mi u ovom i narednim brojevima odgovarati na najčešća pitanja iz tih oblasti.Koja je vrsta kontracepcije najbolja za mene?
Kada je riječ o seksualnom i reproduktivnom zdravlju , kontracepcija igra jako značajnu ulogu. Izbor kontraceptivnog sredstva zavisi od raznih okolnosti, a najviše od vas i vašeg partnera. Postoji puno kontraceptivnih sredstava i neka od njih štite samo od SPI (spolno prenosivih infekcija), a neka samo od neželjene trudnoće. Jedino kontraceptivno sredstvo koje štiti od spolno prenosivih infekcija i trudnoće jeste kondom. Jako je bitno da ga znamo pravilno koristiti(što važi za sva kontraceptivna sredstva). Prednosti kondoma jesu to što je lako dostupan, jeftin, i efikasan. Preporučujemo da se kupuje u apotekama radi sigurnosti u kvalitet i porijeklo. Ukoliko se odlučite za kondom, mi ćemo vam pružiti sve informacije za pravilno korištenje i sigurne odnose.

Pored kondoma tu su i razna druga kontraceptivna sredstva koja imaju značajnu ulogu u očuvanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Ukoliko imate stalnog partnera i smatrate da vam treba samo zaštita od neželjene trudnoće, onda vas možemo upoznati i s tom vrstom kontraceptivnih sredstava. Najčešće se u takvim slučajevima koriste kontraceptivne pilule za koje se najbolje posavjetovati sa ginekologom te ne preporučujemo da ih uzimate samoincijativno. Naime, postoji više vrsta kontraceptivnih pilula i najčešće odabir ispravne zavisi od odnosa hormona u vašem organizmu zbog čega predlažemo je neophodno savjetovje sa stručnim osobama. Prednosti pilula jeste kontraceptivna efikasnost , dostupnost, olakšavanje bolova za vrijeme PMS-a, te pomažu pri čisćenju kože, smanjuju mogućnost malignih oboljenja reproduktivnog organa, sprečavaju stvaranje cisti

Ukoliko želite možete doći u našu ordinaciju, te se posavjetovati sa stručnim osobljem informacijama te dobiti informacije o drugim kontraceptivnim sredstvima.

Eldin Jakubović
AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS