Golub Mirko u službi mira, prijateljstva i ljubavi

Crtež goluba Mirka koji šalje poruku Uključi pamet. Isključi hejt dio je online kampanje koju potpisuju članovi i članice Budi muško klubova iz Bosne i Hercegovine i regiona i Smart kolektiva, i za vrlo kratko vrijeme stekao je veliku popularnost na društvenim mrežama. Kampanja se realizuje u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMY- Young Men Initiative): "Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II", koji je podržan od Vlade Švicarske, OAK Fondacije, Austrijske razvojne agencije i CARE International Balkans Bosna i Hercegovina.

Prema riječima vršnjačke edukatorice i kordinatorice za mlade Asocijacije XY Asjah Galijatović, nova kampanja namijenjena je mladima sa ciljem razbijanja stereotipa koji uzrokuju ekstremna ponašanja, a kreirana je tokom posljednjih nekoliko mjeseci. "Kroz razgovor sa mladim ljudima shvatili smo da im jako smetaju stalne podjele i naglašavanje različitosti i da je upravo to jedan od problema koji se trebaju prevazići zajedničkim radom a sa ciljem kreiranja zdrave i sigurne sredine za odrastanje. Osnovni ciljevi ove kampanje su razbijanje stereotipa koji uzrokuju ekstremna ponašanja, uspostavljanje i promoviranje pozitivnih vrijednosti i ponašanja, kreiranje sigurnog prostora za mlade ljude u kojem će se prevazilaziti razlike i u kojem će vladati razumijevanje, promocija prosocijalnog ponašanja među mladim ljudima i jačanje društvenih konekcija i prijateljstava”, pojašnjava Galijatović.

"Asjah GalijatovićMaskota kampanje Uključi pamet. Isključi hejt je golub koji se zove Mirko. Svi znamo da je golub simbol mira i upravo zbog toga su ga mladi ljudi izabrali kao nosioca kampanje. Mirko je tu da miri različitosti i da pokaže da postoji veliki broj stvari u kojima smo isti, iako se možda razlikujemo međusobno po mnogo čemu - različitih smo spolova, seksualnih orijentacija, ali svi želimo da volimo i da budemo voljeni, različitih smo religija, ali se svi molimo, različitih smo nacija, ali svi pratimo sport, volimo fair play i strasno navijamo. Mirku hejt ni u kojem slučaju nije rješenje, a njegovo najjače i najmoćnije oružje je znanje jer ono ima odgovor za sve”.

”Naši članovi ovom kampanjom žele pokazati da je prihvatanje različitosti prihvatanje osobe u cjelini, a raznolikost daje posebnu čar društvu. Potrebno je da se što bolje upoznamo jer ćemo time naučiti nešto novo i unaprijediti sebe. Svi se mi dosta razlikujemo, u tome i jeste ljepota svijeta, ali smo također i isti po mnogo čemu. Baš zato je jako važno da pružimo ruku jedni drugima i pohodimo zajedno ka zdravoj i sigurnoj sredini za odrastanje svih mladih ljudi”, poručila je Asjah Galijatović.

#YMI #careinternational #CARE #programY #svicarskaubih #austriandevelopmentagency #OAKfoundation


AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS