Edukacija za sve

Posao zatvorskog policajca ubraja se među najstresnije profesije na svijetu. Kada ovome dodamo svakodnevne zdravstvene rizike sa kojima se susreće zatvorsko osoblje jednostavno je nemoguče ne povjerovati u gore navedeno. S ciljem da se posao zatvorskih službenika olakša ali i s ciljem da se potencijalni rizici od spolno prenosivih i krvlju prenosivih infekcija minimiziraju Asocijacija XY je započela  sa prvim treningom za zatvorsko osoblje u KPZ Zenica. Tema ove trodnevne edukacije jeste profesionalni rizik. Termini u kojima se ista i realizuje jesu 12.09.;14.09.;18.09.2012.


Obzirom na važnost ovog treninga zajedno sa osobljem Asocijacije na put ka Zenici jučer (12.09.2012.) je krenula i ekipa Hayat TV koji su snimili razgovore sa nekim od zatvorskog osoblja kao i master trenerom Asocijacije Feđom Mehmedovićem koji  vodi ovu edukaciju. Prilog o ovom događaju će biti emitiran u najgledanijoj informativnoj emisiji ove televizije, Vijestima u 7.


Nihad Spahić,  direktor KPZ Zenica u razgovoru sa novinarkom TV Hayat izjavio je kako je ovaj trening bio prijeko neophodan za zatvorsko osoblje s obzirom da su svakodnevno izloženi rizicima te iskazao zahvalnost Asocijaciji za napore koje ulaže kroz realizaciju brojnih aktivnosti ne samo u KPZ Zenica nego i preostalim zavodima u Federaciji.


Tokom prvog dana treninga gotovo 20 zatvorskih službenika (zatvorski policajci i zatvorsko medicinsko osoblje) su pažljivo pratili uvodne prezentacije te aktivno učestvovali u procesu. Nastavak treninga je zakazan za 14.09. kada će prezentacije obuhvatiti najčešće spolno prenosive infekcije.
AKTUELNO
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS