Dženita Kurtović i Emir Efendić novi treneri vršnjačkih edukatora

Zadovoljstvo nam je objaviti vam da je i ove godine Asocijacija XY sprovela šestodnevni Trening trenera za vršnjačke edukatore za učenice i učenike srednjih škola u Sarajevu.

U dva ciklusa, od 30. marta do 1. aprila, te 6. aprila do 8. aprila, te uz podršku starijih i iskusnijih vršnjačkih edukatora i trenera, naš trening pohađalo je odličnih 25 učesnika.

Također, dvoje iskusnih vršnjačkih edukatora Dženita Kurtović i Emir Efendić, koji su u protekloj godini aktivno učestvovali u radionicama u školama, na ovom treningu imali su ulogu trenera vršnjačkih edukatora. Svoj su zadatak, uz superviziju starijih trenera, vrlo odgovorno sproveli do kraja te tako i obogatili Asocijaciju XY sa još dva trenera vršnjačkih edukatora.

Obrađujući teme kao što su: vještine prezentovanja, spolno prenosive infekcije, metode kontracepcije, HIV i AIDS, zloupotreba psihoaktivnih supstanci, vršnjačko nasilje i nasilje uopće i mnoge druge, naši treneri su prenijeli učesnicima potrebno znanje i vještine, koje će oni u narednom prenositi svojim školskim drugovima.

Potrebno je naglasiti kako su učesnici,rado dolazili i vrlo aktivno sudjelovali u treningu, bez obzira na to što se isti održavao za vrijeme raspusta.

Već nakon prvog dana, učesnici su počeli međusobno komunicirati te posljednjeg dana izrazili oduševljenje time kako su u ovom kratkom periodu stekli mnogo znanja i još važnije, nove prijatelje i poznanike. S puno entuzijazma, učesnici su podijelili sa grupom kako im se dopao način učenja i prezentiranja tema od strane naših trenera. U jednoj opuštenoj i prijateljskoj atmosferi rado su se konsultovali sa svojim trenerima čak i za vrijeme pauze kako bi nadopunili svoje znanje, tražeći savjet ili konstruktivnu kritiku.

Da dočaramo kako su sve ovo doživjeli naši učesnici, citirat ćemo jednog od njih prilikom posljednje evaluacije šestog dana treninga: '' Ja ne bi da se ponavljam i pričam kako je bilo lijepo i odlično, kao svi ovi moji drugovi, ja bi samo jedno da vas pitam, a to je: 'Kada se ponovo vidimo?' ''

Smatramo kako je ovim treningom, još jednom postignut vrlo važan cilj, a to je podizanje svijesti mladih u oblasti zdravih životnih stilova, reproduktivnog zdravlja i prevencije nasilja. Čestitamo svim učesnicima treninga i našim novim trenerima koji su sada ujedno i članovi velike YSAFE mreže. Također, vrlo smo zahvalni srednjim školama: Druga i Treća gimnazija, Srednja medicinska škola, te Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti u Sarajevu, koje su, pored svojih brojnih obaveza, podržale svoje učenike i ohrabrile ih da postanu dio mreže mladih ljudi koji promoviraju zdrave stilove života.


AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS