Doktorica medicine i ljekarka opšte prakse Amela Penava: Nije sramota pitati i tražiti pomoć, sramota je dopustiti da dijete zaluta stranputicom a moglo se preventivno djelovati

Doktorica medicine i ljekarka opšte prakse Amela Penava poznata je kao osoba koja nesebično dijeli svoje znanje, kako roditeljima tako i stručnom osoblju koje učestvuje i radi u odgojno obrazovnom procesu djece i mladih u Bosni i Hercegovini. Bila je članica Inicijativnog osnivačkog odbora Vijeća roditelja KS i Evropske asocijacije roditelja sa sjedištem u Beču  EPA, sve do 2015. godine, kada je postala počasna članica Vijeća roditelja KS. U svom dugogodišnjem volonterskom radu kroz jačanje partnerskih veza na relaciji roditelj-škola-obrazovno odgojne institucije, uvijek je podsticala najznačajniju ulogu u odgoju i obrazovanju naše djece, a to je uloga roditelja, koja je neizmjerljivo najvažnija. Dugogodišnja je saradnica Asocijacije XY, jedna od autorica vodiča za učenike Zdravi životni stilovi i dio stručnog tima on line platforme za podršku roditeljima Roditeljski savjetnik.

RS: Čemu svaki roditelj treba da teži kada je u pitanju zdravlje djece?

Amela Penava: Od našeg ulaganja i usmjeravanja zavisi i sam razvoj mlade ličnosti i cjelokupno psiho- fizičko stanje. Zdravlje djece je nabitnijakarika u odrastanju. Svaki roditelj bi trebao posvetiti punu pažnju, kako mentalnom, tako i fizičkom zdravlju djeteta kroz preventivno djelovanje, sa posebnim akcentom na period adolescencije. Od početka je potrebno razvijati zdrave životne navike koje imaju direktan utjecaj na cjelokupno zdravlje, a posebno treba njegovati mentalno zdravlje. Najefikasnije metode su razvijanje uzajmnog povjerenja, pružanje neizmjerne ljubavi, razvijanje radnih navika kod djece…Bitno je razviti empatiju prema drugom i drugačijem, nenasilnom rješavanju konflikta ….Da bi sve to uspjeli, svojim ponašenjem moramo dati primjer djeci. Stoga je vrlo bitno vrijeme koje provodimo sa našom djecom.

RS: Koji su najčešći problemi roditelja?

Amela Penava: Česti problem roditelja je ne snalaženje u uspostavljanju otvorenog razgovora sa djecom, posebno sa adolescentima koji se nalaze u osjetljivom periodu odrastanja. Tada i sami traže odgovore na mnoga pitanja. Ukoliko se roditelj ne snalazi baš najbolje, treba potražiti savjet psihologa, pedagoga koji će mu pomoći da priđe dijetetu na način koji će za rezultat imati produbljenje povjerenja i otvoreni razgovor.

RS: Jedna ste od autorica vodiča za učenike Zdravi životni stilovi? Koliki značaj ovaj predmet ima u odgojnom procesu djeteta?

Amela Penava: ZŽS imaju jako veliki značaj u odgojnom procesu svakog djeteta. Djeca danas odrastaju u svijetu razvijene tehnologije, gdje često traže odgovore na pogrešnim mjestima, koja nisu naučno potkrijepljena. I tako krenu putem loših životnih navika. Kroz predmet ZŽS imaju mogućnost istraživanja, grupnog rada, gdje uz instrukcije nastavnika i uz interaktivni rad dolaze do spoznaja zašto je nešto loše po zdravlje. Uče o štetnom uticaju alkohola, pušenja, droga, kako se zaštiti od spolno prenosivih infekcija, HIV-a, Hepatitisa C. Sve su to negativne pošasti, vrlo proširene u našoj društvenoj zajednici. Stari grčki ljekari su mudro zborili da je svaka prevencija pola zdravlja, jer samo osvještena nacija je zdrava nacija.

RS: Kada je u pitanju prevencija bolesti kod djece, šta biste rekli roditeljima?

Amela Penava: Obavezne redovne kontrole kod nadležnih pedijatara, a nada sve bavljenje sportom, boravak u prirodi, razvijanje zdravih prehrambenih navika a sve to uslovljeno našim kontinuiranim radom sa djecom.

RS: Prema vašem iskustvu šta se dešava u školskim klupama a da roditelji ne znaju? Kako razgovarati sa djecom?

Amela Penava: Vrlo često smo mi roditelji subjektivni i polazimo od rečenice: ”Neće to moje dijete”. Greška u samom startu. To su samo djeca koja podjednako trebaju ljubav, pažnju, igru i vrijeme. Treba biti uključen 100% u život dijeteta (znati najbolje prijatelje jer kroz njih ćete znati zašto baš njih dijete bira, ko su roditelji tih prijatelja, kako djeca provode vrijeme zajedno, da li podstiču pozitivo jedni druge kroz sve sfere zanimanja). Djecu i njihove prijatelje treba povesti na izlet, u šetnju, posmatrati njihov odnos jednih prema drugima, davati im nenametljive odgovore na mnoga pitanja, usmjeravati ih ka lijepom, pozitivnom i dobrom u njihovom odrastanju. Ja lično jako puno razgovaram sa svojom djecom, znam njihove prijatelje, probleme njihovih prijatelja…Zajedno ih rješavamo, bodrimo jedni druge i imamo odlične rezultate. Djeca istovremeno vole autoritet, razumjevanje ali i disciplinu po pitanju odgovornosti.

RS: Šta znači zdravo dijete?

Amela Penava: Zdravo dijete je ono dijete koje je fizički zdravo, lijepo odgojeno sa razvijenom empatijom za drugog i drugačijeg….dijete koje u svemu vidi rješenje i nije podložno konfliktim situacijama…dijete koje poštuje i sebe i druge…koje voli pomagati, obrazovati se, baviti se sportom, koje ne bježi od odgovornosti…Sve to treba imati u kućnom odgoju. Ako svako od nas poradi unutar svoje porodice na međuljudskim odnosima i odgoju djece, za rezultat ćemo imati zdrave generacije, nosioce promjena u BiH….

RS: Dajete punu podršku i dio ste stručnog tima XY Roditeljskog savjetnika. Zbog čega?

Amela Penava: Istinski i jedini razlog mog dugogodišnjeg radaje želja da naša djeca izrastaju u pozitivne, mlade ličnosti koji će biti korisne i sebi i drugima. Mlade ljude koji će dijeliti znanje i kroz vršnjačku edukaciju pomagati onima kojima pomoć treba. Na taj način će se smanjiti nasilje, upotreba i zloupotreba psihoaktivnih supstanci, razvijati će kreativnost, osjećaj da je život je lijep…

RS: Savjet za roditelje koji su prijatelji stranice Roditeljski savjetnik?

Amela Penava: Za svaki problem postoji rješenje, ali ukoliko niste u stanju da ga pronađete ili riješite, obratite se u inbox na stranici Roditeljski savjetnik, ili posjetite Asocijaciju XY gdje imate stručni timiz raznih oblasti za zdravlje naše djece. Nije sramota pitati i tražiti pomoć. Sramota je dopustiti da dijete zaluta stranputicom ili dođe do teške situacije a moglo se preventivno djelovati. Djeca su samo djeca i trebaju pažnju, ljubav i odrastanje uz zdrave roditelje, koje će i sami slijediti. Stoga vas pozivam da živite i budete dio dječijeg odrastanja, jer sve propušteno u djetinjstvu je teško nadoknadivo i često nemoguće. Budite zdravi, sretni i veseli. Stvarajmo zdrav ambijent za odrastanje naše djece. Ljubav se ne kupuje poklonom, već ljubavlju i pažnjom…razgovarajte, provodite vrijeme zajedno jer to je najzdraviji način odrastanja naše djece.

Citati poznatih:

"Slušajte iskreno sve što vam djeca žele reći,bez obzira što.

Ako ne slušate željno male stvari kada su mali,

Neće vam reći velike stvari,kada budu veliki,

jer njima je to oduvijek bila velika stvar”-Catherine M.Wallace


"Sreću nam ne donosi ono što vidimo i dodirujemo,

ni ono što drugi rade za nas, nego ono što mislimo da možemo osjetiti

I učiniti za drugoga, a onda za sebe same”-Hellen Keller

AKTUELNO
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS