Dodjela certifikata za okupacione terapeute u FBiH

 

Svečanom dodjelom uvjerenja/certifikata okupacionim terapeutima u mentalnom zdravlju u Federaciji BiH, obilježan je ovogodišnji Svjetski dan mentalnog zdravlja – 10. oktobar na temu „Mentalno zdravlje na radnom mjestu".

Federalno ministarstvo zdravstva u partnerstvu sa Asocijacijom XY kroz „Projekat mentalnog zdravlja u BiH", kojeg podržava Vlada Švicarske, i u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Zenici organiziralo je jednogodišnju edukaciju iz oblasti okupacione terapije u mentalnom zdravlju za 65 profesionalaca kojima su danas dodijeljeni certifikati.

„Promocijom prve generacije okupacionih terapeuta u Federaciji BiH na najbolji način obilježavamo Svjetski dan mentalnog zdravlja, jer ovim zapravo značajno unapređujemo usluge iz oblasti mentalnog zdravlja u Federaciji BiH", naglasio je na današnjoj svečanosti pomoćnik federalnog ministra zdravstva prim. dr. Goran Čerkez.

Direktorica Asocijacije XY Emina Osmanagić je kazala kako je ponosna zbog činjenice da je ova asocijacija kroz Projekat mentalnog zdravlja u BiH učestvovala u implementaciji edukacije iz okupacione terapije koju je uspješno završilo 65 polaznika profesionalaca iz ove oblasti u Federaciji BiH i 52 iz Republike Srpske.

-„Ovo je jedan od važnih koraka u poboljšanju usluga i kvaliteta centara za mentalno zdravlje za osobe sa mentalnim poteškoćama, koji okupacione tarapeute smatraju svojim prijateljima, a centre nazivaju svojim drugim domom", rekla je Osmanagić.

Zadovoljstvo zbog promocije prve generacije okupacionih terapeuta u FBiH izrazila je i direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Dätwyler Scheuer.

-„Često smo svjedoci kako stručnost i posvećenost profesionalaca u mentalnom zdravlju mijenjaju živote osoba sa mentalnim problemima i njihovih porodica. Edukacija koju su ovi profesionalci završili u okviru Projekta mentalnog zdravlja, pomoći će im da pruže još kvalitetniju njegu i doprinesu bržem oporavku svojih klijenata. Ovaj projekat je dio šire podrške koju Švicarska pruža reformi sistema zdravstvene zaštite u BiH", kazala je Dätwyler Scheuer.

Na današnjoj svečanosti kojoj je prisustvovalo više od 150 učesnika iz FBiH su pored dodjele certifikata, prezentirani i dosadašnji rezultati Projekta mentalnog zdravlja u BiH, dok je o ovogodišnjoj temi Svjetskog dana mentalnog zdravlja – „Mentalno zdravlje na radnom mjestu" – govorio šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH dr. Victor Olsavszky.

 


 

AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS