Dobrodošlica za predsjednicu IPPF-a

Proteklog vikenda u posjeti Asocijaciji XY boravila je predsjednica Međunarodne federacije za planiranje porodice (IPPF) Naomi Seboni.  Domaćin je bila direktorica Asocijacije Emina Osmanagić.

Posjet  Asocijaciji se dogodio u sklopu održavanja Regionalnog vijeća IPPF EN koje se ove godine dogodilo u prijestolnici Bosne i Hercegovine, u Sarajevu između 26.06. i 28.06.2014.

Bila je ovo prilika za upoznavanje sa radom Asocijacije ali i razmjenom iskustava iz oblasti zdravstva među sagovornicima. Seboni je kazala kako je zdravstveni sistem u Bocvani, odakle ona i dolazi besplatan za sve kategorije stanovništva te da je evidentno zadovoljstvo većine korisnika zdravstvene zaštite. Predstavnike Asocijacije upoznala je i sa svojom Asocijacijom - The Botswana Family Welfare Association (BOFWA) koja je osnovana davne 1988. Predsjednica Seboni se posebno interesovala za rad Asocijacije sa marginaliziranim populacijama, naručito MSM populacijom. Interesovalo ju je da li je homoseksualnost dekriminalizirana u BiH. Njena iskustva iz Bocvane govore o kriminalizaciji homoseksualnosti u njenoj zemlji i kršenjima ljudskih prava ove populacije.

Osim MSM populacije dr. Seboni se interesovala i za mlade u BiH, volontere Asocijacije XY. „Volonteri svake asocijacije članice IPPF-a rastu i razvijaju se zajedno sa svojom asocijacijom. Upravo, oni su ti koji će Federaciju vinuti visoko a na nama je da ih motiviramo i zadržimo. Konzervativizam je briga svih članica IPPF-a. Opozicija jača sa svakim novim danom. Oni su proaktivni, to moramo biti i mi." poručila je ona.

Na kraju razgovora gospođa  Seboni istakla je toplu dobrodošlicu i izvanredno gostoprimstvo domaćina ovogodišnjeg Vijeća, Asocijacije XY koja je tokom tri dana održavanja konferencije svakom od gotovo 100 delegata ukazala posebnu pažnju.

Naomi Seboni je izabrana za predsjednicu IPPF-a u decembru 2011. Ona posjeduje dugogodišnje praktično, akademsko i zagovaračko iskustvo iz oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja. U prošlosti je obnašala dužnost predsjednice Udruženja medicinskih sestara Bocvane, konsultantice nekim od najznačajnijih međunarodnih organizacija (UNICEF, UNFPA. WHO, PATH). Doktorirala je na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku.  


AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS