Dnevnik jednog PR-a –Svjetski dan kontracepcije

Nakon par sedmica priprema, na desetine telefonskih razgovora, pretrpanog inboksa i autboksa raznim  mailovima o Svjetskom danu kontracepcije (SDK), došlo je i  vrijeme da se sve planirano i realizuje.


Osvanulo je Jutro D (kad su saveznici mogli imati svoj Dan D zašto  i mi ne bi smo mogli imati svoje Jutro D), jutro 26. septembra, Svjetski je dan kontracepcije , vedar  i sunčan.  Danas, kao i prethodnih dana ne idem prvo u XY ured nego na novu televizijsku stanicu. Tokom ovakvih dana dnevni raspored aktivnosti biva posve izmjenjen  i umjesto u uredu dan započinjem ispred mikrofona, radijskog ili televizijskog, meni je svejedno. Jutros je to Televizija Kantona Sarajevo. Upadam u prometnu gužvu i počinjem se pribojavati kako će me kolona vozila i crvena svjetla semafora spriječiti da dođem na vrijeme u sivi dom. Dolazim sa samo par minuta zakašnjenja, nasmijano lice voditeljice jutarnjeg programa mi govori kako nemam razloga za zabrinutost jer i njihova programska shema ima svoje nedostatke. Imam 10 minuta na raspolaganju, uvijek je  tako malo vremena a tako mnogo informacija za podjeliti. I dok sam trepnuo vrijeme predviđeno za razgovor je isteklo, misija završena.


Gledam na sat, već je 08:45 a naša prva aktivnost počinje za manje od tri sata. Sastanak na kome će biti predstavljeni rezultati istraživanja sprovedenog u toku 2011. godine o planiranju porodice i reproduktivnom zdravlju je ovogodišnja centralna aktivnost obilježavanja SDK.


Sada već mnogo lakše dolazim do kancelarije. Ulazim u poznate prostorije i tamo zatićem brojna poznata lica naših volontera. Vidim Darijana, Jasminu, Aldina, Anju, Damira i još na desetine njih ponovo spremnih da   javno i otvoreno govore o seksualnosti, kontracepciji. Uvijek i iznova bivam zadivljen motivacijom i pozitivnom energijom ovih mladih ljudi. Trg Djece Sarajeva je mjesto gdje ćemo danas zajedno javnosti prenijeti ovogodišnji slogan SDK:  „BiH- zemlja u kojoj je svaka trudnoća željena".


Prije nego li ponovo stanem pred kamere sarajevskih novinara kontaktiram naš ured u Banjaluci. Uvijek vedra i za šalu raspoložena  Anja mi potvrđuje kako je sve spremno i kako naši volonteri iz grada na Vrbasu imaju sve neophodno da i danas zablistaju radeći ono što najbolje znaju, edukujući svoje vršnjake o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i zdravim stilovima života. Danas će to raditi na njima dobro poznatom mjestu, Trgu Krajine.  Poslije ovog obavljam još jedan poziv. Damir mi potvrđuje kako je sastanak u hotelu Art počeo te kako su kasnili jer  su brojni  novinari tražili izjave od prisutnih. Spuštam slušalicu i puštam uzdah zadovoljstva.


Dvanaest  je sati. Sve je spremno. Dajana Cvjetković, naša koordinatorica za mlade ponovo pokazuje svoje izvanredne  organizatorske sposobnosti. Trg Djece Sarajeva je preplavljen djevojkama i momcima u ljubičastim i crvenim majicama sa logom Asocijacije. U rukama drže lutke, poznate kao „bebe  ćele"  koji bi trebale da prenesu poruku kako bi svako od nas trebao da u svoje planove za budućnost uvrsti i kontracepciju. Našim štandovima prilaze mladi, postavljaju pitanja, uzimaju promotivne materijale i kondome. Glas Dine i Kerima preko razglasa, specijalno postavljenog za tu priliku, odjekuje trgom. To znači da su edukativne  radionice „Uči gdje stigneš" počele.


Poznata lica novinara dolaze na trg, dajem kratke izjave i dijelim press materijal. Huh! Taj dio posla je sada iza mene. Izgleda da sve ide svojim planiranim tokom. Dok pravim fotografije naših volontera u akciji slušam razgovor jednog od njih sa slučajnim prolaznikom, momkom od nekih 20 godina. „Planiramo upis na fakultet. Planiramo odlazak na put. Zašto ne bi smo planirali i kontracepciju?"   I upravo tako, zašto ne bi smo unaprijed razmišljali o svom seksualnom i reproduktivnom zdravlju pitam se? Ponovo bivam uvjeren u činjenicu da vršnjačka edukacija je jedan od najboljih vidova  edukacije i u to da vršnjački edukatori Asocijacije to rade besprijekorno dobro.  Vraćam se u ured i pitam stari dobri Google pričali se danas o nama u virtuelnom svijetu. Rezultati pretrage mi daju potvrdan odgovor. Preostaje mi još jedno televizijsko gostovanje i pisanje vijesti o današnjim aktivnostima. Ponekada se zna učiniti kako dan nema kraja, mislim da je danas upravo jedan takav dan.

Konačno  sam u svom domu. Palim TV prijemnik i redom gledam vijesti TV SA, FACE TV-a, TV 1,   RTRS-a itd. Nisam vjerni gledatelj informativnih emisija tipa vijesti ili dnevnika ali u ovakvim okolnostima satima bivam prikovan za ekran svog TV-a. Izgleda da večeras baš svi govore o SDK. Kamo sreće da se ovako mnogo o kontracepciji govori i drugim danima.


Odlazim na počinak dok mi se u glavi vrti parola „Tvoja budućnost. Tvoj izbor. Tvoja kontracepcija". Nadam se samo da nisam jedini koji večeras razmišlja o ovome. Laku noć, sutra je novi  dan za nove radne pobjede.  

Dženan Karić, Odnosi s javnošću i komunikacije Asocijacije XY

AKTUELNO
21.9.2020
Konkurs
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS