Dan reproduktivnog zdravlja u I gimnaziji

Posjetili smo Prvu gimnaziju povodom dana reproduktivnog zdravlja. Taj dan se počeo obilježavati kada je grupa učenika uvidjela važnost informisanja mladih ljudi o tabu temama kao što je i sama tema reproduktivnog zdravlja. Učenica Emina Mustafić je bila koordinator svog tima i ona nam je odgovorila na par pitanja o samom projektu:  Kako su došli do te ideje, koji je cilj, šta su ostvarili kroz projekat i koliko dugo su radili na tome?


Emina: "Sve je krenulo od projekta Građanin-Civitas. Moja grupa je odlučila da uzmemo temu: Reproduktivno zdravlje: od tabua do potrebe, jer smo smatrali da se ova tema ne susreće dovoljno ni u školskoj literaturi, ali ni u medijima. Onda smo odlučili da radimo jednu akciju sa Asocijacijom XY, oni su nam pomogli tako što su nam dali brošure, letke i kondome. Mi smo, naime, održali akciju u centru grada tako što smo se kretali od Baščaršije do BBI. Imali smo pet lokacija na tom putu i na tih pet lokacija smo sa sobom nosili 5 stolica koje su nosile nazive: „KONTRACEPCIJA", „REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE", „SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI I PREDRASUDE" i „MENE NIJE SRAM DA SE INFORMIŠEM". Na prve četiri stolice su sjedili učenici iz grupe i odgovarali na pitanja građana iz oblasti koje su ih interesovali, a građani su mogli sjediti na petoj stolici pod imenom „Mene nije sram da se informišem". Na kraju ispitivanja i odgovaranja dijelili smo brošure, letke i kondome. Akcija se pokazala zaista uspješnom jer nam je pomogla da osvojimo prvo mjesto na općinskom takmičenju. Nakon toga zajedno u saradnji sa Asocijacijom XY održali smo jednu veliku prezentaciju u Kino sali Prve gimnazije, na kojoj je učestovalo 120 učenika iz 10 sarajevskih srednjih škola. Tema je također bila vezana za reproduktivno zdravlje. Predavanje su pratili  i ocijenili ga kao veoma zanimljiv način prenošenja korisnih informacija mladima. Zahvaljujući tom predavanju, mi smo se odlučili smo 6. mart u Prvoj gimnaziji obilježavati kao Školski dan zaštite reproduktivnog zdravlja mladih Prve gimnazije, pa smo u skladu sa datumom održali malu radionicu i ove godine."

„Cilj ovog obilježavanja je podizanje svijesti kako mladih tako i osoblja u školi da reproduktivno zdravlje nije i ne smije biti tabu tema. Projekat je uvršten u obavezan plan vijeća učenika svake školske godine tako da će učenici zajedno sa pedagogicom nastavljati započeti plan i sprovesti ga u tradiciju putem kreativnih projekata vezanih reprodukivno zdravlje. Ove godine je debatni tim prve gimnazije vodio debatu  reproduktivnogm zdravlju. Debata je prošla odlično. Najbolji rezultat svega je to što smo podstakli mlade da otvoreno pričaju i da polako prevazilaze tabu teme." dodala je Emina.

Zahvaljujući brošurama i znanjem koje su stekli radeći sa Asocijacijom XY na kantonalnom takmičenju, njihov rad je osvojio 2. mjesto i plasirao se na finalnu smotru koja je održana u Brčkom, u junu prošle godine. Tu je njihov rad ocjenjen kao najorginalniji i najkorisniji rad te smotre. Uz zahvale svim uposlenicima Asocijacije XY bez kojih,  kako Emina kaže, ovaj projekat ne bi ni uspio  učenici Prve gimnazije nas sve pozivaju da im pružimo podršku i idući put im se pridružimo tokom obilježavanju Dana reproduktivnog zdravlja.

Priredile: Adna Dučić, Elma Mirvić
AKTUELNO
29.6.2022
Javni poziv
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS