Da ne odustanemo

 Asocijacija za podršku oboljelima od HIV-a (APOHA) u partnerstvu sa Asocijacijom XY u nedjelju, 18.05.2014. sa početkom u  19:30 na mostu Festina lente (Požuri polako) u Sarajevu (Obala Maka Dizdara, Radićeva ulica) i u Banjaluci na mostu Venecija na rijeci Vrbas će obilježiti Candlelight Day odnosno Međunarodni dan sjećanja na preminule od AIDS-a. 

 Obilježavanju će prisustvovati na desetine volontera Asocijacije XY, volontera APOHA-e koji će kroz simolićno paljenje svijeća, bacanje cvijeća u rijeku, djeljenje promotivnog i edukativnog materijala javnosti skrenuti pažnju na ovogodišnji slogan  „Da ne odustanemo".

Međunarodni dan sjećanja na preminule od AIDS-a kao i Asocijacija XY te APOHA su posvećeni zaustavljanju širenja HIV-a kroz podizanje svijesti, zagovaranje za unaprjeđenje postojećih politika i strategija odbrane od HIV-a na svim nivoima. Ovogodišnji fokus stavljen je na činjenicu da se najvažniji  program podrške prevenciji, dijagnostici i liječenju osoba oboljelih od AIDS-a,  podržan sredstvima Globalnog fonda formiranog u Bosni i Hercegovini  2004. godine okončava naredne godine.

Obje organizacije obilježavanjem ovog datuma žele skrenuti pažnju na činjenicu da borba protiv HIV/AIDS-a ne prestaje sa 2015. te da novi programi prevencije, dijagonostike i liječenja moraju biti primaran zadatak vlada i svih drugih relevantnih faktora u BiH.

Obilježavanje ovog datuma započeto je još  1983. a sam dan sjećanja se obilježava svake treće nedjelje u mjesecu maju.  BiH  će i ove godine, zajedno sa više od stotinu drugih država širom svijeta, kroz aktivnosti Asocijacije XY, APOHA-e odati počast preminulima od AIDS-a te kroz iste pokušati potaknuti svijest javnosti o prisustvu virusa HIV-a.   Kroz programe Globalnog fonda APOHA i Asocijacija XY svakodnevno rade na edukaciji i prevenciji te borbi protiv stigmatizacije osoba koje žive sa HIV-om ili AIDS-om.
AKTUELNO
XY ANKETA
Da li ste ikada posjetili psihologa/psihoterapeuta?
Da, više puta.
Da, samo jednom.
Ne, nikada.

1265
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za FBiH
1264
Besplatna SOS linija za žrtve
nasilja u porodici za RS